Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέφερε τον στόχο της αυτοδυναμίας. 

«Πιστεύουμε ότι η τελευταία βδομάδα είναι αυτή η οποία θα κρίνει, όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος, αυτό κατά την άποψή μου είναι δεδομένο, αλλά αν θα πάρει μια νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να κάνει τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος» είπε  σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και συνέχισε:

Όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία, λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, που θα κρίνει ποιοι θα κυβερνήσουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τόσο ξεκαθαρίζουν και τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται πριν από την κάλπη σε κάθε πολίτη. Τα διλήμματα έχουν να κάνουν με το αν θα συνεχίσουμε μια δύσκολη προσπάθεια να κερδίσουμε οξυγόνο, αέρα ,προοπτική να ξεφύγουμε απ’ το παρελθόν που μας κρατάει κολλημένους, να ξεφύγουμε από το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, που δημιούργησε τα μνημόνια, που δημιούργησε την εξάρτηση της χώρας, αν λοιπόν θα ξεφύγουμε από το χθες ή θα μείνουμε κολλημένοι, θα επιστρέψουμε πίσω.

«Να προχωρήσουμε μπροστά με κόπο, με υπομονή και επιμονή, με αγώνα για να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν, γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει μια καλύτερη προοπτική απ’ αυτή των τελευταίων χρόνων. Οι δυνάμεις του χθες φτιάξαν ένα βαθύ λάκκο με χρέη, ελλείμματα, μας ρίξανε μέσα και σήμερα μας κουνάν το δάχτυλο γιατί δεν καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο» είπε στη συνέχεια και επεσήμανε: 

Όμως ο χρόνος και η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες είναι μπροστά μας και η κρίσιμη μάχη της 20ης του Σεπτέμβρη θα μας δώσει την προοπτική, το χρόνο και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια . Δε ζητάμε πολλά μόνο δύο βουλευτές παραπάνω από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ώστε να προχωρήσουμε χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στην ομηρία των δυνάμεων του συστήματος. Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα από παντού λένε ότι θα τα καταφέρουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ  για τις μετεκλογικές συνεργασίες τόσο με τους ΑΝΕΛ όσο και με άλλα κόμματα, σημείωσε:

Με τους ΑΝΕΛ αν και έχουμε απολύτως διαφορετική ιδεολογική αφετηρία εντούτοις είχαμε μια έντιμη συνεργασία και θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν μας δοθεί η δυνατότητα, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε απόλυτη πλειοψηφία ή όχι στην επόμενη βουλή, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, θέλουμε να αποφύγουμε την ομηρία από τις δυνάμεις του χθες. Γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε, διότι τους πρώτους έξι μήνες η μέγγενη της διαπραγμάτευσης και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας στην οποία βρεθήκαμε δεν μας έδωσε την ευκαιρία. Τώρα λοιπόν θα πάρουμε την ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι η αριστερά μπορεί όχι μόνο να καταγγέλλει και να διαμαρτύρεται αλλά και να αλλάζει τα πράγματα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα.