Συνεχή είναι τα μηνύματα των Ευρωπαίων προς την Αθήνα, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει. 

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες οι δανειστές είχαν πραγματοποιήσει άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, αυτή τη φορά τα μήνύματά τους έχουν να κάνουν μόνο με το μετεκλογικό σκηνικό που αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και την εφαρμογή του, δείχνοντας παγερή αδιαφορία για το νικητή (ή μάλλον τους νικητές) που θα αναδείξει η κάλπη.

Οι προτροπές είναι ξεκάθαρες: Όσο το δυνατόν ταχύτερος σχηματισμός κυβέρνησης (συνεργασίας), πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή των συμφωνηθέντων του μνημονίου.

«Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε για το χρέος» είναι ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος αφού έτσι κι αλλιώς το μνημόνιο έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Τα μηνύματα των δανειστών

Τις προηγούμενες ημέρες είχε ήδη δοθεί το στίγμα των προθέσεων των δανειστών. «Στο τελευταίο εξάμηνο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια σοβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο κλειδί, η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ προ ημερών στο CNBC. Προειδοποίησε, ακόμη, μιλώντας την Πέμπτη στην ολλανδική τηλεόραση ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της θα είναι πολύ δύσκολη», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα γίνει Βόρεια ή Νότια Κορέα.

Τα σημαντικότερα μηνύματα, όμως εξέπεμψε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ιδιαίτερα για το πού θα κινηθούν οι εξελίξεις για το δημόσιο χρέος. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι η όποια συζήτηση για την ελάφρυνσή του θα γίνει, μόνο εφόσον υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» κινούμενος σε γραμμή Βερολίνου και Σόιμπλε. «Tο ΔΝΤ δεν πρότεινε κούρεμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απλά είπε πρόσφατα ότι αυτό δεν είναι στο τραπέζι και είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο ξανά το ελληνικό χρέος» δήλωσε στην εφημερίδα Delo της Σλοβενίας. Την Παρασκευή επανήλθε στο ζήτημα, μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι «διαφωνεί με τις αναφορές που χαρακτηρίζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος​ ως μη βιώσιμο». 

Ο επικεφαλής του ESM, επίσης, είχε κάνει λόγο και για «μία τεράστια μεταρρυθμιστική ατζέντα» που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Διατύπωσε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον σωστό δρόμο αφού «η κυβέρνηση προχώρησε σε ξεκάθαρες δεσμεύσεις».

Τα «στοιχήματα» για την αξιολόγηση

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με την αξιολόγηση του προγράμματος; Ενημερώνοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν εκτίμησε πως λόγω των εκλογών και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, εκτίμησε την Τετάρτη ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, σημειώνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ, πάντως, σημείωσε στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρά από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την κάλπη στην Ελλάδα, θα αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όχι μόνο για το θέμα του χρέους, αλλά και για τους όρους του μνημονίου. Ο αξιωματούχος της Ε.Ε., εξάλλου, ανέφερε ότι οι τελευταίοι είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ως «ζωντανός οργανισμός» υπόκειται σε αλλαγές...