Τρεις νέες δημοσκοπήσεις, δείχνουν απόλυτο ντέρμπι στις εκλογές, με οριακό (όμως) προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ δείχνει τη διαφορά στο 1%. Η  GPO για το Mega, κατεβάζει τη διαφορά στο 0,2%, ενώ η Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, δείχνει τη διαφορά στο 0,3%. 

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ότι η απόσταση από τη ΝΔ θα είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα ο (παλιός δημοσκόπος) Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε προσωπικές του συνομιλίες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για διαφορά στα επίπεδα του Ιανουαρίου (!) ενώ ο Κώστας Πουλάκης βλέπει προβάδισμα τριών μονάδων. 

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα άλλο εύρημα των δημοσκοπήσεων, που έχει να κάνει με το βασικό πολιτικό τους σύνθημα. Το δίλημμα για το «παλιό» και το «νέο», δεν φαίνεται να περπατάει- τουλάχιστον όχι όπως περίμεναν. Σε αυτό, οι Συριζαίοι εμφανίζονται να συμφωνούν με τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα, να το έχουν διαπιστώσει πριν καταγραφεί στις έρευνες. Έτσι, η προεκλογική τους καμπάνια έχει  περάσει σε θεματολογία που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων τους οποίους και θέλουν να προσελκύσουν.

Ταυτοχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά, μιας και διαπιστώνεται ότι το κύριο διακύβευμα των εκλογών σχετίζεται με το ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Μνημόνιο, καθώς η συντριπτική  πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 
Στο ερώτημα αυτό ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να υπερέχουν, έστω με βραχεία κεφαλή, του Μεϊμαράκη και της ΝΔ. Την τάση αυτή επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Αριστεράς και τις ευαισθησίες για τα εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό.  

Στον αντίποδα, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, κλιμακώνουν την κριτική τους έναντι του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας ότι αποτελεί το ισχυρό χαρτί του κόμματός του. Η κριτική εστιάζεται στα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το νέο Μνημόνιο, με αναφορές περί «απειρίας» η οποία (σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους) στοίχισε δεκάδες δισεκατομμύρια στον τελικό λογαριασμό. 

Με δυο λόγια, ο Τσίπρας παίρνει το όπλο του, ενώ δέχεται… πυρ ομαδόν. Μέλλει να δούμε αν θα… τους πετύχει ή αν θα τον… πετύχουν.