current views are: 8

12 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:52

Ντάισελμπλουμ: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε για το χρέος

Απαραίτητη χαρακτήρισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup. 

Δημοσίευση 13:52’
αρθρο-newpost

Απαραίτητη χαρακτήρισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup. 

Απαραίτητη χαρακτήρισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup στο Λουξεμβούργουπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

O επικεφαλής της συνόδου των υπουργών οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις Χουλιαράκη ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική εγκριση.

 Ωστόσο, έκαναν σαφές την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα.

πισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ειδικά στην αγορά εργασίας προσθέτοντας – μετά από σχετική ερώτηση – ότι δεν θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος αφού έτσι κι αλλιώς το μνημόνιο έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση για το χρέος είπε πως το ζήτημα αυτό δεν απασχόλησε το Eurogroup αφού είναι κάτι, που όπως είπε θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένει μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημείωσε πως αν και η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη», υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία στα υποψήφια κόμματα, που υποστηρίζει την συμφωνία και δήλωσε «αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές».

Ρέγκλινγκ: Νοέμβριο η πρώτη δόση αν…

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η «εργασία δεν έχει διακοπεί» και πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να εργάζεται «εποικοδομητικά» με τους θεσμούς για την προετοιμασία των προαπαιτουμένων δράσεων.

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο επίτροπος αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη- μέλη», ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, συμπλήρωσε πως συμμετέχει ήδη στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

Ανακεφαλαιοποίηση και τράπεζες

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Κερέ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Τα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτό τον σκοπό.

Σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο Μπενουά Κερέ δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν. Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΥΠΟΙΚ: Τέθηκε το θέμα του χρέους

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση ανέφερε πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα θετικό. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της  και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».


σχετικα αρθρα