Με σημαντικές αλλαγές και νέα στοιχεία θα διεξαχθεί η τηλεμαχία του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, προκειμένου να είναι πιο «ζωντανή» από το ντιμπέιτ των «επτά». 

Όπως αποφασίστηκε, το ντιμπέιτ της Δευτέρας ανάμεσα στους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας θα αρχίσει στις 21:00 και θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 ώρες. Σε αντίθεση με το προηγούμενο ντιμπέιτ, θα γίνουν και δύο διαλείμματα.

Η βασικότερη αλλαγή αφορά την «κόκκινη κάρτα» που έχει κάθε αρχηγός, ο οποίος θα τη σηκώνει για να μπορέσει να σχολιάσει τα λεγόμενα  του πολιτικού του αντιπάλου στην απάντηση που θα δίνει σε κάποιον από τους ερωτώντες δημοσιογράφους. Ακόμη, ο κάθε αρχηγός θα μπορεί να υποβάλει ερωτήματα στον άλλο. 

Οι ενότητες θα είναι δύο: Εσωτερική πολιτική [Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.] και Εξωτερική Πολιτική [Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα].

Στον πρώτο γύρο, κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up 15’’. Η απάντηση δεν ξεπερνά το 1:30΄. Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής γίνεται στον Αλ. Τσίπρα, η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγ. Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή. Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις [6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη] και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για 1:00΄. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.

Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης [πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά] με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.

Στον δεύτερο γύρο, κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, Μεϊμαράκης – Τσίπρας.

Στον τρίτο γύρο, ο δημοσιογράφος / συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις [από 0:30΄ η κάθε ερώτηση] στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι 1:30΄. Η σειρά είναι Τσίπρας/ Μεϊμαράκης και αντίστροφα. Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει μία «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί 1:00΄. Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».

Στον τελευταίο γύρο, κάθε πολιτικός αρχηγός έχει 2:00΄ να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Β. Μεϊμαράκη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα είναι όρθιοι και όχι καθιστοί, όπως την προηγούμενη φορά. 

Στην τηλεμαχία θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή τον Alpha, τον Ant1, το Έψιλον, το Mega, το Σκάι και το Star. Συντονιστής του ντιμπέιτ και αυτή τη φορά θα είναι ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ.