Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα, τονίζοντας ότι «στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «κάθε μέρα που περνάει, ο λαός κάνει το δίλημμα της 20ής Σεπτέμβρη καθαρή επιλογή ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αποφάσισε ισχυρή εντολή για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μην έχουμε στα πόδια μας, ρυθμιστές της ζωής μας, τους συμπαραστάτες των δανειστών στον τόπο μας».

«Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος της ολιγαρχίας και της διαπλοκής να αναστήσουν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα προετοιμάζοντας κυβερνήσεις συνεργασίας εμείς απαντάμε: Όχι μόνο αντέχουμε αλλά σηκωνόμαστε ακόμη πιο ψηλά», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Για εμάς η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός για να αναπαράγουμε συμφέροντα και ανισότητες αλλά το οχυρό της μάχης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική. Είναι το οχυρό μάχης ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να επιστρέψουν για να πάρουν εκδίκηση. Και αυτό το οχυρό δεν θα το παραδώσουμε. Θα το υπερασπιστούμε και θα το κρατήσουμε. Και από εκεί θα αρχίσουμε την σκληρή δουλειά και θα οργανώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνάει οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται όλο και πιο σαφείς, «από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής την ΝΔ και τον κύριο Μειμαράκη. Και από την άλλη μεριά οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στην διαφθορά, στη φοροδιαφυγή με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχτηκε ότι δεν είναι πυροτέχνημα».

Όπως είπε, «είναι αρκετοί οι αντίπαλοι που θέλουν να ξεχάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές, που θέλουν να θολώσουν τα πολιτικά διλήμματα, που θέλουν να ξεχάσουμε το βίο και την Πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας, που μας λένε αφού φέρατε συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές. Ότι τώρα γίναμε όλοι ίδιοι». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Εμείς δώσαμε έναν αγώνα για να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από το τέλμα. Ένα αγώνα που κανένας άλλος δεν τόλμησε να δώσει, έναν αγώνα που κανείς άλλος δεν θέλησε να δώσει. Και ο αγώνας αυτός, ο αγώνας της επτάμηνης διαπραγμάτευσης συντάραξε όλη την Ευρώπη. Και ανάγκασε ολόκληρο τον κόσμο να μιλά για την μικρή Ελλάδα που τολμά να σηκώνει κεφάλι στους δανειστές και στη Διεθνή της Ολιγαρχίας. Μετά από αυτή τη μάχη τίποτα στην Ευρώπη δεν θα είναι πια το ίδιο. Γιατί ήδη το ρεύμα της αμφισβήτησης αρχίζει να μεγαλώνει.

Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απέτρεψε τα σχέδια που απεργάζονταν οι πιο σκληροί και αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης, για αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρώ, «ώστε να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε λαό που τολμά να σηκώνει κεφάλι και να αγωνίζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όχι μόνο απετράπησαν αυτά τα σχέδια, αλλά η κυβέρνηση πέτυχε και μια συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη ανέφερε πως χωρίζεται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, της λιτότητας και της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

«Το ποιο θα επικρατήσει είναι στο χέρι μας. Στο χέρι του ελληνικού λαού, που θα κρατήσει την Αριστερά στην Ελλάδα πρώτη για να συνεχίσει να δίνει τον σκληρό και δίκαιο αγώνα μέσα και έξω από τη χώρα από καλύτερες θέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Αυτός ο αγώνας δεν είναι γροθιά στο μαχαίρι όπως θέλουν να μας πείσουν οι δυνάμεις του χθες, της υποταγής και της υποτέλειας. Οι δυνάμεις που δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ ακόμη και όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες για τις ελληνικές θέσεις. 

«Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τις συμβουλές της συμμαχίας του ναι σε όλα, δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων», δήλωσε, ενώ ρίχνοντας τα «πυρά» του στον κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Τώρα ο κ. Μεϊμαράκης που μας ζητούσε να υπογράψουμε ότι μας δώσουνε, γιατί έτσι συνήθισε στα χρόνια διακυβέρνησης του κόμματος του, έχει το πολιτικό θράσος να μας λέει ότι χρεώσαμε 90 δισ. τον ελληνικό λαό. Αν δεν ήταν επικίνδυνη η δημαγωγία του θα ήταν κωμική.

«Ο λαός κατανοεί ότι η επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση θα σημάνει τη ριζική αλλαγή πλεύσης στη διαπραγμάτευση, την επιστροφή στην πολιτική υποστήριξη των συμφερόντων της ολιγαρχίας», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι μάχες που έχουμε μπροστά μας μεγάλες. Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας αφορά την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου. Είναι η μεγάλη πρόκληση για την ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας και του απαξιωμένου κράτους. Και είναι εδώ ακριβώς που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της Αριστεράς και του παλιού πολιτικού συστήματος γίνονται ακόμη πιο σαφείς ακόμη πιο ξεκάθαρες. Η Νέα Δημοκρατία αυτό το οποίο θέλει, αυτό το οποίο ευαγγελίζεται είναι μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλο σχέδιο, άλλη στρατηγική και άλλο προσανατολισμό. Μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία που θα στηρίζεται στην αξιοπρεπή εργασία και θα ανακτά την ανταγωνιστικότητα της βασιζόμενη πάνω στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας και των ανθρώπων της». 

«Ο καθαρός αέρας του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τα στόματα να ανοίγουν και τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να προχωρά κάνοντας τη δουλειά της», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε άλλο σημείο και πρόσθεσε:

Θέλουμε να καθίσουμε στο σκαμνί όσους είναι στις λίστες της φοροδιαφυγής και τη λίστα Λαγκάρντ. Ήδη ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ στέλνει νέες πληροφορίες και μηνύματα μέσω της κατάθεσης του στους έλληνες Εισαγγελείς.  Να μην διανοηθεί λοιπόν κανείς να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης.Ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά θα είμαστε οι εγγυητές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που τιμά το καθήκον και την αποστολή της. Πρέπει να τελειώσουμε επιτέλους με τις λίστες της φοροδιαφυγής, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.  

Όσον αφορά στη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη τριετία πάνω από 20 δισ. ευρώ. Θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

«Ήρθα στην πόλη αυτή με το δίλημμα: στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουνΦεύγω με τη βεβαιότητα ότι η νίκη την επόμενη Κυριακή θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι του λαού μας. Και από την άλλη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση αγώνα και μάχης. Όλες και όλοι μαζί, θα βαδίσουμε, βήμα-βήμα, αυτό το δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στην αποψινή συγκέντρωση έδωσαν το παρών οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, Ska Keller και Ernest Urtasun