Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα αλλά την ελπίδα δεν την σκοτώνει κανείς και για αυτό η ΝΔ έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμόσει.

Παράλληλα, εντολή για κυβέρνηση τετραετίας ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ και τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψηφίσματα, είτε για εκλογές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή πορεία της χώρας.

Είπε ότι άλλες θα ήταν οι εξελίξεις αν είχε ολοκληρώσει τη θητεία της η Βουλή που εκλέχθηκε το 2012 , ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε πιο νωρίς τις εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι ήθελε να ανακόψει την πορεία της χώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν «πρώτη φορά Αριστερά» και τους αναποφάσιστους να σκεφτούν το κόστος από τα capital controls, να σκεφτούν αν θέλουν σταθερότητα, δουλειά ή αβεβαιότητα και ας απαντήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. «Ούτε τάζω, είμαστε όμως στην τελευταία ευκαιρία και δεν μπορούν οι πολίτες να τζογάρουν» επισήμανε.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Θέλω από την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα μοιράσουμε κάλπικες ελπίδες» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μειμαράκης.

Η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με υπευθυνότητα, πρόσθεσε καί ζήτησε από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να κρίνουν και συγκρίνουν. Όπως είπε: Να σκεφτούν αν θέλουν σταθερότητα και σιγουριά ή στάθεια και ολέθριες περιπέτειες. «Ο Τσίπρας έχασε το παιχνίδι. Έφερε με την υπογραφή του την χειρότερη συμφωνία».

Τα επικίνδυνα πειράματα του τελευταίου επταμήνου απέτυχαν πλήρως και μας κόστισαν πολλά. Άλλα πειράματα δεν αντέχουμε - το ερώτημα είναι: Ειλικρίνεια ή λαϊκισμός; Ούτε τάζω ούτε υπόσχομαι. Είμαστε όμως μπροστά στην τελευταία ευκαιρία.
 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για λαικισμό και φρούδες ελπίδες από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Μειμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ανευθυνότητα σημειώνοντας ότι «Δημιούργησε προσδοκίες, ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί πίστεψαν ότι κάτι από όσα υποσχέθηκε θα κάνει, ωστόσο δεν έκανε τίποτα. Η υφεσιακή πορεία της χώρας δεν είχε σταματημό, εξήγησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε βίαια τη θητεία της βουλής και την ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Προκάλεσαν χάος και πανικό. Οι εικόνες ντροπής των συνταξιούχων στα ΑΤΜ είναι εικόνες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ώρα της κάλπης. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσο κακό τόσο σύντομα.

Ο κ. Μειμαράκης ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν πώς η χώρα ήταν τον Ιανουάριο πριν τις εκλογές πώς είναι η κατάσταση της χώρας τώρα. «Εγώ σας λέω ότι ήμασταν καλύτερα τότε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε ότι πραγματική ανάγκη για την Ελλάδα είναι η συνεννόηση και η εμπιστοσύνη που κλονίστηκε. Χάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομία, αλλά και των εταίρων στην χώρα μας».

«Μπλόφα» το δημοψήφισμα που οδήγησε στα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Φόρτωσαν την χώρα με νέα χρέη και γκρέμισαν κάθε εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Μέσα σε επτά μήνες όλα έγιναν χειρότερα.Την 21 Σεπτεμβρίου λαού και Θεού θέλοντος θα είμαι πρωθυπουργός.

Οι τομές για την τόνωση της οικονομίας και την ώθηση της ανάπτυξης

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, υποστήριξε ο κ. Μειμάρακης εξηγώντας ότι απαιτείται: Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ομάδα εθνικού σχεδιασμού. Στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης οφείλει να μετέχει και ο κ. Τσίπρας. Πρέπει επίσης να συνταχθεί εθνικό σχέδιο διακυβέρνησης που θα εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις.

Στόχοι μας είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές

Μέρος της επόμενης δόσης, δεσμεύομαι ότι θα δοθεί για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου στους ιδιώτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ τόνισε ότι θα αποποινικοποιηθεί το κέρδος και το επιχειρείν εφόσον αυτό προκύπτει από υγιείς δραστηριότητες. Στόχος είναι οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις δουλειάς.

Νωρίτερα, για την επαναλειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μόλις γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ., δεσμεύτηκε ο κ. Μεϊμαράκης σε αντιπροσωπεία μεταλλωρύχων στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε και στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι την ΝΔ την αγγίζει ο αγώνας και το δίκιο των εργαζομένων στις Σκουριές.

Πρέπει να πάρουν μπρος η επιχειρηματική ανάπτυξη. Θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που άντεξαν. Εμείς φέρνουμε δουλειές - ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τις διώχνουν.

Ο κ. Μειμαράκης τόνισε επίσης ότι για να υπάρξουν φοροελάφρυνση θα προχωρήσει η ΝΔ σε μείωση των δημοσίων δαπανών. Σχετικά με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης δευκρίνισε ότι

«επενδύουμε στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, και στην μείωση της φορολογίας των αγροτών».

Για την αναμόρφωση του κράτους ο κ. Μειμαράκης ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ενιαίος αριθμός μητρώου για τις συναλλαγές στο Δημόσιο, ΚΕΠ σε όλα τα υπουργεία, επίσπευση και σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης για να τονωθεί η ανάπτυξη. Συμμαχός μας οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρότι μειώθηκαν οι μισθοί τους συνεχίζουν με δυσκολίες τις δουλειά τους, πρόσθεσε. 

Εμείς αναγνωρίζουμε το έργο της Εκκλησίας, είπε και συνέχισε ο κ. Μειμαράκης επισημαίνοντας ότι εξορθολογίζουμε τις Δημόσιες δαπάνες στην Υγεία.

Η υγεία έχει τεράστιες ελλείψεις κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε αυτά τα κενά. Πρέπει να τελειώνουμε με τις οφειλές του δημοσίου προς τους παρώχους υγείας. Να συνεχίσουμε τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Αιγύπτου. Και να προστατέυουμε, να φυλάσσουμε τα θαλάσσια συνορά μας, τα οποία ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει.

 Είναι εθνικό χρέος μας να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και τον απόδημο ελληνισμό, ανέφερε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το προσφυγικό είναι διεθνές ζήτημα και η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να κάνει την Ελλάδα γέφυρα για την Ευρώπη.

Αμείλικτοι στους δουλέμπορους χωρίς να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. Δρομολογούμε την πρώτη φάση με αλλάγες που διασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα. Πρέπει να βρούμε τη διάταξη εκείνη που δεν θα χρειάζεται να διαλύεται κάθε 6 μήνες η Βουλή και να έχουμε συνεχώς εκλογές.

Εμείς δεσμευόμαστε οτι θα κρατήσουμε τη Βουλή για 4 χρόνια.

Ο κ. Μειμαράκης διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, και στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

Στόχος μας την Παιδεία: η αριστεία, να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές.