current views are: 4

13 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:03

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

Απάντηση στις «μεμονωμένες» φωνές από την Ευρώπη με αιχμές εναντίον της Ελλάδος στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού έστειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

Δημοσίευση 09:03’
αρθρο-newpost

Απάντηση στις «μεμονωμένες» φωνές από την Ευρώπη με αιχμές εναντίον της Ελλάδος στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού έστειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

Απάντηση στις «μεμονωμένες» φωνές από την Ευρώπη με αιχμές εναντίον της Ελλάδος στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού έστειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνουτονίζοντας πως η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου, κατά την έναρξη ευρείας σύσκεψης στη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε πως από τις 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης είσπραξης των πρώτης δόσης των 33 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια καθώς και τη δημιουργία δύο ακόμη χώρων φιλοξενίας.

«Η Ελλάδα, διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα: Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το οποίο διογκώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, που συνέπεσε με την θητεία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης», ανέφερε κατά την εισήγησή της η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας εξαναγκαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Σε όσους διατυπώνουν πρόχειρη κριτική γειτνιάζοντας με κράτη – εταίρους να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης σε 16.000 χλμ. ακτογραμμής κατά πόσο η Ευρώπη του μέλλοντος μπορεί να ανοικοδομηθεί υψώνοντας τείχη» ήταν το αυστηρό μήνυμα της κ. Θάνου, μετά και την κριτική στην Ελλάδα που έχει ασκήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός. 

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός διεμήνυσε πως όλα τα κράτη «οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν τα αίτια του προσφυγικού και όσο είναι σε εξέλιξη να το διαχειριστούμε όλοι μαζί». Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη.

Ανέφερε επίσης ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στις συχνές επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, όπως και με πρέσβεις φίλων χωρών, καθιστά σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικότερα της Μυτιλήνης, για την υπομονή που επέδειξαν καθ’ όλη την περίοδο των δύσκολων ημερών -εξαιτίας του απρόσμενου και ιδιαίτερα μεγάλου όγκου των ροών- και να τους συγχαρώ, διότι παρά τη δοκιμασία, επέδειξαν ταυτόχρονα παραδειγματική αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στα επόμενα άμεσα βήματα η κυρία Θάνου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση στις 15/9 της διαδικασίας συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου «να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη της πρώτης δόσης 33 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.». Επίσης, αναμένεται η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε περιοχή της Αττικής και ένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Να συγχαρώ επίσης και να ευχαριστήσω όλους όσους με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες και σε αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση της σοβαρότατης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί: Την αυτοδιοίκηση, τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους εθελοντές και τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και όπως προείπα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και των Σωμάτων Ασφαλείας», είπε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Η προσπάθειά της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, εστίασε:

-στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης

-στην ενίσχυση των σχετικών δομών με εξοπλισμό και στελέχη

-στην βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης και

-στην έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

«Μετά την περιήγησή μου στο λιμάνι καθώς και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Μόρια, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των αρμοδίων ότι η Μυτιλήνη εμφανίζει πλέον πολύ βελτιωμένη εικόνα, μετά και την αναχώρηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιο εντατικούς ρυθμούς. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και στη συνέχεια», κατέληξε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μυτιλήνη ήταν η διαπίστωση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα πρόσφατα μέτρα.

Η ευρεία σύσκεψη της οποίας προΐσταται η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, συγκαλείται με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστίας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.


σχετικα αρθρα