Πέρα από την παραδοσιακή εκλογική μάχη για την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτμεβρίου,  που δίνει 50 έδρες μπόνους, η αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, κρύβει και κρυφά αντίπαλα ζευγάρια.

Κόμματα που κονταροχτυπιούνται  είτε για το πρόγραμμά τους είτε για την είσοδό τους στη Βουλή, διεκδικώντας ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή. 
Μάχη διεξάγεται μεταξύ του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας. Το ΚΚΕ είναι το παραδοσιακό αντιευρωπαϊκό κόμμα που πλέον αποκτά ένα ισχυρό αντίπαλο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κατά της Ευρώπης και του ευρώ και τα δύο αριστερά κόμματα ποντάρουν στην ίδια δεξαμενή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως και ο Μανώλης Γλέζος αν και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουνε είτε ΛΑΕ είτε ΚΚΕ

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ανήκουν ιδεολογικά και οι δύο στον χώρο της κεντροαριστεράς - με το Ποτάμι να έχει και ψήγματα νεοφιλελευθερισμού στους κόλπους του-  ζητούν να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο απευθυνόμενο στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που δεν μπορούν να πάνε πιο δεξιά από το κέντρο.

Μια ακόμη μάχη (όχι κατάταξης) είναι αυτή που διεξάγεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τους ΑΝΕΛ. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να προέρχονται από τους κόλπους της δεξιάς στοχεύουν ως ένα βαθμό στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με την κεντροδεξιά παράταξη. 

Κάπως έτσι και η εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ. Μάχη για την πρώτη θέση , μάχη για τη σωτηρία και παραμονή στην κατηγορία (είσοδος στη Βουλή) και μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη (κυβέρνηση)