Για την συμφωνία που διαλύει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για την έμμεση επίθεση που δέχθηκε αναφορικά με την ψηφοφορία του ΟΕΗ για το χρέος, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Αυγή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: 

Η συμφωνία λύνει το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας για την επόμενη τριετία και διαλύει τον κίνδυνο εξόδου από το κοινό νόμισμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις όμως αποτελούν αναγκαία, αλλά όχι επαρκή συνθήκη για τον τερματισμό της μεγάλης ελληνικής ύφεσης. 

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι κρίσιμος παράγοντας είναι η απελευθέρωση δημοσίων πόρων που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του χρέους - μια δύσκολη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση και ''για την οποία θα πρέπει να είμαστε όσο πιο άρτια προετοιμασμένοι γίνεται''.

Ο κ. Χουλιαράκης  υπογράμμισε επίσης ότι ''δόθηκε μια μεγάλη μάχη για να περιοριστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και για να αλλάξει ριζικά η κοινωνική κατανομή του βάρους αυτού.

Πεποίθησή μου είναι ότι πετύχαμε σε ικανό βαθμό τόσο τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων όσο και την ενσωμάτωση μιας δέσμης μέτρων που επιβαρύνουν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Πετύχαμε επίσης να αποκρουστούν μια σειρά μέτρων που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω τη θέση των εργαζομένων στην αγορά εργασίας και να ανοίξει πάλι η συζήτηση για ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων αλλά και των ανέργων''.

Η κατανομή του δημοσιονομικού βάρους, το ποιος καταβάλλει δηλαδή το κόστος της προσαρμογής, δεν είναι ένα τεχνικό, αλλά ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και η διαδικασία διαπραγμάτευσής του είναι αναμφίβολα δυναμική. Το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τη δύσκολη πολιτική οικονομία της προσαρμογής αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο επίδικο της επερχόμενης εκλογικής μάχης.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη: 

Η εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015 υπήρξε αναμφίβολα μια κορυφαία στιγμή της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της χώρας και οι μήνες που ακολούθησαν θα αποτελέσουν αντικείμενο ιστορικής έρευνας για πολλά χρόνια για όσους θέλουν να μελετήσουν τους όρους και τα όρια της προοδευτικής διακυβέρνησης σε ένα περιβάλλον οικονομικής ολοκλήρωσης με ασφυκτικούς οικονομικούς και δυσμενέστατους διεθνείς πολιτικούς περιορισμούς. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα δίδαγμα. Η ιστορική γνώση της ανανεωτικής Αριστεράς πως το κράτος, ή οι αντίστοιχοι διεθνείς θεσμοί αποτελούν συμπύκνωση κοινωνικών συσχετισμών και πεδία πάλης, όπου οι αλλαγές έρχονται μέσα από μια μακρά, μη γραμμική πορεία οικοδόμησης συμμαχιών και αξιοποίησης υπαρκτών αντιθέσεων, ξεχάστηκε μέσα στον ενθουσιασμό της εκλογικής νίκης και δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι ''τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει αρνητικούς ή χαμηλά θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Το βάθος και η διάρκεια της επιβράδυνσης αυτής φαίνεται πως θα είναι μικρότερα του προσδοκόμενου, αλλά η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της ταχύτητας άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και βέβαια από το θέμα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ήδη προετοιμάζεται'' 

Τέλος, στις κατηγορίες ότι ήταν ο εισηγητής της αλλαγής στάσης της χώρας μας κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών ο κ. Χουλιαράκης απάντησε:

Το υπουργείο Οικονομικών δεν καθορίζει τη στάση τής μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ούτε υπαγορεύει, ή προτρέπει, ή συστήνει στο υπουργείο Εξωτερικών τι πρέπει να πράξει σε ένα θέμα για το οποίο αυτό είναι καθ' ύλην αρμόδιο. Το κίνητρο της ανυπόστατης και απίστευτης για το ήθος της Αριστεράς επίθεσης που δέχθηκα θα εξεταστεί και από μένα και, θέλω να ελπίζω, από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα προέχουν οι εκλογές.