Για την ανάγκη διαφορετικής ψήφου μίλησε ο  επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του και σε ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας. 

Ο κ. Θεωδοράκης παρουσιάζοντας τις θέσεις και προτάσεις του Κινήματος σημείωσε ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για περιοχές σαν την Αγία Βαραβάρα, τον Πειραιά, την Δυτική Αττική. 

«Αυτή τη φορά ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει να μην στηρίξει το παλιό. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους χαμένους των Μνημονίων. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ικανούς».

Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει να ψηφίσουμε διαφορετικά υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης και υπογράμμισε ότι ως χώρα, δεν έχουμε ακόμη διαβεί τον Ρουβίκωνα της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής. «Δεν μπορούν να κατηγορήσουν το Ποτάμι για τίποτα. Είναι το καθαρό κίνημα της χώρας» τόνισε. 

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς τα γνωρίσαμε μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά για πολλούς από εμάς δεν αποτέλεσε έκπληξη. Το Ποτάμι είναι το καθαρό κίνημα. Δεν μπορούν να βρουν τίποτα εναντίον του και κατασκευάζουν λάσπη, πρόσθεσε.

O κ. Θεοδωράκης αναφέθηκε στις συνεργασίες και στους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση:

Σε περίπτωση συνεργασίας, το Ποτάμι έχει μια διαφορετική αντίληψη από τους άλλους. Ας μοιράσουμε τις θέσεις, τα υπουργεία, τις γενικές γραμματείες. Δεν θα υπάρχει κανένα παζάρι για τις θέσεις του Δημοσίου. Αν το Ποτάμι είναι δυνατό, αυτές οι θέσεις θα γεμίσουν με σύντομες δημοκρατικές διαδικασίες.Οι κομματικοί μηχανισμοί μάχονται με τόσο πάθος το Ποτάμι. Τους χαλάμε την πιάτσα. Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα αποκτήσουν μερίδιο στην εξουσία. Αυτή είναι δέσμευση. Τέλος οι πειραματισμοί. Τέλος οι ερασιτεχνισμοί.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην ιστορία με τον Π. Χαϊκάλη: ''Δεν το πίστευα. Είπα στον Τσίπρα: Φτιάξε ένα υπουργείο επιθεώρησης και βάλε τον Χαϊκάλης. Η ιστορία της off shore ήταν γνωστή στην κυβέρνηση. Ίσως πλήρωνε ένα πολιτικό γραμμάτιο. Εμείς λέμε επαϊόντες στα υπουργεία και όχι τεχνοκράτες. Δεν είναι εύκολο αυτό. Λέμε άνθρωποι με πολιτική κουλτούρα αλλά επαϊόντες και έχουμε πολλούς στα ψηφοδέλτιά μας''. 

Σε ερώτηση για την ένταξη των Ρομά τόνισε: Πρέπει να σεβαστούμε την διαφορετικότητα, αλλά κάνοντας προσπάθεια να ενταχθούν οι Ρομά στην κοινωνία. Η επόμενη γενιά Ρομά πρέπει να είναι γενιά γιατρών και δικηγόρων''. 

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς τονίστηκε ''ότι κανείς άνθρωπος δεν χάνει το σπίτι του. Αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη''. 

Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης: ''Χάσαμε επτά μήνες και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπέγραψαν την συμφωνία Σαμαρά. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί έγινε αυτή η καθυστέρηση ; Για να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και δεν έγινε τίποτα. Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την προσέλκυση επενδύσεων''. 

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε, επίσης, για το δημόσιο ότι θα πρέπει μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των προσώπων να φύγουν αυτοί που δεν προσφέρουν και να μπουν οι νέοι. 

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις τόνισε: 

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια γραμμική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Σε ό,τι με αφορά τις τρεις τελευταίες ημέρες, που δεν έχουν καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις. Το Ποτάμι έχει ξεπεράσει τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. 

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι η μόνη λύση. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Η λέξη σπαραγμός είναι η διαφορά μας.