current views are: 3

13 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:44

Λαφαζάνης: Εργαλείο το εθνικό νόμισμα – Ξαφνική στροφή Τσίπρα υπέρ της συμφωνίας

«Ή θα κάτσουμε στα αβγά μας ή θα πάμε σε ρήξη» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει ως μέσο το εθνικό νόμισμα για την  έξοδο της χώρας από τη λιτότητα και τα μνημόνια.

Δημοσίευση 18:44’
αρθρο-newpost

«Ή θα κάτσουμε στα αβγά μας ή θα πάμε σε ρήξη» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει ως μέσο το εθνικό νόμισμα για την  έξοδο της χώρας από τη λιτότητα και τα μνημόνια.

«Ή θα κάτσουμε στα αβγά μας ή θα πάμε σε ρήξη» τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει ως μέσο το εθνικό νόμισμα για την  έξοδο της χώρας από τη λιτότητα και τα μνημόνια.

Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο το εθνικό νόμισμα, γιατί μέσα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση. Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο. 

Ωστόσο, όπως είπε «ούτε μάγος είμαι ούτε συνταγή από τον ουρανό έχω για να αλλάξει η χώρα», διευκρινίζοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα διαθέτει ένα ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόγραμμα «για να βγει η χώρα από την κρίση, να μπει τέρμα στη λιτόττητα και στη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, τέρμα στο ξεπούλημα της χώρας». 

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ υποστήριξε ότι «άρχισε η ξαφνική στροφή του Αλέξη Τσίπρα υπέρ της συμφωνίας» που έφερε το μνημόνιο. «Δεν είχα καμία τέτοια ειδοποίηση, ξαφνικά άρχισε η στροφή για συμφωνία» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατούσε τότε στο κυβερντηικό συμβούλιο «μού θύμιζε εικόνα Νέας Δημοκρατίας». 

«Τότε η κυβερνητική επιτροπή συμφώνησε με το σχέδιο των ευρωπαίων, μόνο με τη  δική μου διαφωνία» ανέφερε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι πάντοτε είχε «εντονότατο προβληματισμό ότι θα έκανε στροφή η ηγασία του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι «όσο περνούσε ο καιρός ανησυχούσα ακόμη περισσότερο». Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε ότι ήταν εντολή για ρήξη, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν εξέφραζε τη θέση του νωρίτερα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Από τον πρώτο άνθρωπο στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον θυρωρό, ήμασταν κατά των μνημονίων με φανατισμό. Εγώ ήξερ ότι πρέπει να έχεις εναλλακτική ακόμη και εκτός ευρωζώνης για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Αυτό μού το αμφισβητούσαν πάντα.

Για μένα ήξεραν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι και ανάποδα να με κρεμούσαν στο Σύνταγμα δεν θα υπέγραφα μνημόνιο. Το ίδιο και η Αριστερή Πλατφόρμα. 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση που άφησε ανοιχτό το νδεχόμενο μετεκλοιγικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ειρωνικά λέγοντας «ας ψηφίσει άλλο ένα μνημόνιο να δούμε».  Απέρριψε συνεργασία με την Κουμουνδούρου τονίζοντας:

 

Βεβαίως απαντάω αρνητικά. Δεν πιστεύουμε στα μνημόνια και δεν θα δείξουμε καμία ανοχή. Αντιθέτως θα κάνουμε πόλεμο στις μνημονιακές πολιτικές. 

Ερωτηθείς αν γνώριζε, ως υπουργός της τότε κυβέρνησης, για εντολή να εκπονηθεί σχέδιο προετοιμασίας για Grexit, όπως είχε δηλώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

Δεν ήταν σε γνώση μου το σχέδιο, και επιδή συμμετείχα στην κυβέρνηση δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο, αντιθέτως φαινόταν στροφή του επιτελείου Τσίπρα. 

 

 


σχετικα αρθρα