current views are: 2

14 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση04:15

Οι κρυφές… ελπίδες της Κουμουνδούρου για αυτοδυναμία

Κρυφές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τρέφουν στην Κουμουνδούρου ελπίζοντας ότι έτσι θα υπερβούν τον κάβο των συνεργασιών. 

Δημοσίευση 04:15’
αρθρο-newpost

Κρυφές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τρέφουν στην Κουμουνδούρου ελπίζοντας ότι έτσι θα υπερβούν τον κάβο των συνεργασιών. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Κρυφές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τρέφουν στην Κουμουνδούρου ελπίζοντας ότι έτσι θα υπερβούν τον κάβο των συνεργασιών. Όμως στις δημόσιες παρεμβάσεις τους εμφανίζονται συγκρατημένοι διαπιστώνοντας ότι ακόμη και οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δεν δίνουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. 

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν με βάση τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους – τις λεγόμενες κρυφές- πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βεβαιότητα θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. 

Γνωρίζουν ωστόσο συγχρόνως ότι η επομένη της κάλπης θα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα καθώς παίρνοντας την διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει –εάν δεν είναι αυτοδύναμος- σε κυβέρνηση συνεργασίας. 

Όμως το τοπίο των συνεργασιών είναι πολύ δύσκολο για τον πρώην πρωθυπουργό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Βουλή, επομένως ο δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να έχει μείνει εκτός. Εάν δεν συμβεί αυτό και οι ΑΝΕΛ μπουν τελικώς στην Βουλή και πάλι δεν θεωρείται δεδομένη η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Γιατί κατά πάσα πιθανότητα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερα από τα ποσοστά του περασμένου Ιανουαρίου και οι ΑΝΕΛ σχεδόν αποκλείεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες συγκριτικά με την προηγούμενη φορά. Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα να χρειάζεται οπωσδήποτε η συμμετοχή και τρίτου κυβερνητικού εταίρου. 

Η πιο προσβάσιμη λύση με τα σημερινά δεδομένα θα είναι το ΠΑΣΟΚ για τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως ήδη η Φώφη Γεννηματά διαμηνύει ότι θα θέσει προγραμματικούς όρους για να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Εφόσον πει το «ναι» και πάλι το τοπίο δεν θα είναι ευκρινές γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ενστάσεις από το εσωτερικό του κόμματός του κι εν προκειμένω από τους 53. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δύο επιπλέον βουλευτές που χρειάζεται για να πάρει την αυτοδυναμία, για να δείξει στους ψηφοφόρους του και στους αναποφάσιστους ότι είναι μικρή η απόσταση από αυτήν. Όμως ο Σεπτέμβρης δεν είναι ίδιος με τον Ιανουάριο και ο Τσίπρας δεν είναι ο ίδιος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του περασμένου χειμώνα


σχετικα αρθρα