του Τάσου Τσιφόρου 

Έτοιμος για την αποψινή τηλεοπτική μάχη, που πιθανά θα επηρεάσει καταλυτικά την έκβαση της εκλογικής προσπάθειας, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος του κόμματος επέδειξε σοβαρότητα και μετριοπάθεια, απέφυγε τις εξαγγελίες και προτίμησε να αναδείξει στο σύνολο των πολιτών τις δυσκολίες της μετεκλογικής περιόδου. Υπό την έννοια αυτή, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Μεϊμαράκης βελτίωσε σημαντικά τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και, με φόρα από τη Θεσσαλονίκη θα πάει στο αποψινό debate με τον κ. Τσίπρα για τη «μάχη των Πρωθυπουργών». 

Ο κ. Μεϊμαράκης, ήδη με τις απαντήσεις του στη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο, έδωσε στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει και είναι σαφές ότι θα βγάλει ουκ ολίγες κόκκινες κάρτες (σ.σ. όπως προβλέπει ο νεωτερισμός του debate) στον Αλέξη Τσίπρα. 

Συγκεκριμένα:

  • στο ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας και της πορείας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, η κόκκινη κάρτα του κ. Μεϊμαράκη θα αφορά στην προφανή απροθυμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν όσα υπέγραψαν αλλά και στην αστάθεια στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της σαφής διάθεσης των “53” της Κουμουνδούρου να διαφοροποιηθούν.
  • Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να αναδείξει τον αυξημένο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας με ένταση από τον κ. Τσίπρα να αποκαλύψει προκαταβολικά με ποιούς θα κυβερνήσει
  • στην περίπτωση, δε, που ο τέως Πρωθυπουργός επιμείνει στο σχήμα με τους ΑΝΕΛ (σ.σ. το οποίο συγκεντρώσει τα χαμηλότερα ποσοστά προτιμήσεων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), ο κ. Μεϊμαράκης θα αναδείξει τη στενή σύνδεση των δύο κομμάτων, αποδίδοντας στον κ. Τσίπρα ρόλο όχι μόνον υποστηρικτή αλλά υποκινητή των επιθέσεων Καμμένου
  • στο ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει να ρωτά τον κ. Τσίπρα για την κρυφή ατζέντα πίσω από την επίσπευση των εκλογών. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε, επανειλημμένα, αυτές τις ημέρες για τις «ουρές» του μνημονίου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει και άλλη δέσμη μέτρων που ο τέως Πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε στην ελληνική κοινή γνώμη 

Την ίδια στιγμή, η Συγγρού προετοιμάζει και τα επιχειρήματα αποδόμησης των επιχειρημάτων που, πιθανότατα, θα επικαλεστεί ο κ. Τσίπρας, με πρώτο το ζήτημα του χρέους. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα διστάσει να επικαλεστεί τη ρητή αναφορά του νέου μνημονίου που αποκλείει ρητά οποιαδήποτε ονομαστική μείωση, κάτι που δεν προβλεπόταν ως εξαίρεση στη συμφωνία που είχε πετύχει, το φθινόπωρο του 2012, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. 

Αντίστοιχη διάθεση θα υπάρξει και για τα όσα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί ενίσχυσης των ασθενέστερων είτε μέσω των δόσεων στην εφορία (σ.σ. που προϋπήρχαν αλλά δεν περιελάμβαναν και τους μεγαλοοφειλέτες, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), είτε την ενίσχυση των ασθενέστερων καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.