Σε δύο αστάθμητους παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή των ελληνικών εκλογών αναφέρεται ο βρετανικός Guardian: Στο σημερινό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, αλλά και στους αναποφάσιστους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα πάει καλά απόψε στην τηλεμαχία έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε, έπειτα από επτά μήνες πρωθυπουργίας, θα δώσει τη θέση του και θα αποχωρήσει. Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται άμεσα από το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και τι θα συμβεί στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει δε ότι κανένα γκάλοπ δεν μπορεί να δώσει ένα στίγμα, καθώς υπάρχουν κάποια που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία και άλλα που εμφανίζουν μικρό προβάδισμα πότε για το ένα κόμμα και πότε για το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι τα πλήγματα που έχει υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγαλύτερα.

'Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής:

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να κριθεί από την αποψινή συζήτηση. Ένα μεγάλο μέρος του 10% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, έρχονται κυρίως από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς είναι φιλικές προς τον Τσίπρα. 

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το άρθρο σημειώνει πως ήταν ο απροσδόκητος παράγοντας αυτής της εκλογικής μάχης και πλέον αποτελεί σοβαρή απειλή για τον μέχρι πρότινος, φαινομενικά αήττητο Τσίπρα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής.

Όπως υποστηρίζουν, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ αργότερα μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Το άρθρο της Guardian σχολιάζει, τέλος, ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως δέλεαρ για την ελληνική πλευρά ότι αν καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και λάβει «πράσινο» φως από τα τεχνικά κλιμάκια κατά το πρώτο review, τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα του χρέους.