Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων​ στη Μεσόγειο με την κατάσταση να βρίσκεται σε οριακό σημείο στην Ευρώπη με τις αυξανόμενες και συνεχείς προσφυγικές ροές.

Oι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο στρατός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα λάβει πιο... ενεργό δράση στις αρχές Οκτωβρίου, και θα έχει τον εξής ρόλο: 

  • τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες,
  • θα προχωρούν σε κατασχέσεις,
  • θα ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές
  •  Θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση αφορά στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη από την αρχή του 2015.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης θα αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Κλείνουν τα σύνορα Γερμανία, Αυστρία - Η Ουγγαρία βάζει «μπλόκο» στα τρένα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, το Βερολίνο αποφάσισε χτες να κλείσει τα συνορά του με την Αυστρία και στο Φαρμακονήσι ακόμη γίνονται έρευνες για αγνοούμενος πρόσφυγες. Η Αυστρία επίσης αποφάσισε να στείλει στρατό στα συνορά της, ενώ τόσο η Τσεχία όσο και η Σλοβακία ενισχύει τους ελέγχους στα δικά της σύνορα.

Η Γερμανία από την πλευρά της αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να ελεγξει τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφός της.

Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με Γερμανούς αστυνομικούς να σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα προκειμένου να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία.

 

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία

Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι κυρίως η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι τη χώρα απειλεί ένα «χάος επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων».

Σύμφωνα με την οργάνωση:

Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την «κατ’ αρχάς ανθρωπιστική τους» στάση με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των δρομολογίωντων τραίνων μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία. 

Υγρός τάφος το Φαρμακονήσι - Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου

Την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη αρχίζει και κλείνει τα συνορά της στην Ελλάδα, χώρα υποδοχής των προσφύγων, με θαλάσσια σύνορα, κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» σε μια εκρηκτική κατάσταση. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφίξεων προσφύγων καταγράφηκε στην χώρα μας ξεπερνώντας τους 300.000 σε έναν χρόνο.

Το Φαρμακονήσι για παράδειγμα, είναι μόνο μία τραγική περίπτωση με τον θάνατο δεκάδων προσφύγων καθιστώντας την κατάσταση στο Αιγαίο αυξημένου κινδύνου. Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και ένα πλωτό συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες στο Φαρμακονήσι για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά, δέκα γυναίκες και 9 άντρες.

Στην πλατεία Βικτωρίας πάντως οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει την περιοχή και αναμένουν να φύγουν από την Ελλάδα ταξιδεύοντας προς τα Σκόπια.