Διχασμένες εμφανίζονται οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την πρόταση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, ενώ στις Βρυξέλλες υπάρχει πυρετός επαφών για τη μεταναστευτική κρίση που προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην Ευρώπη.

Την ώρα που προκαλεί αίσθηση και ανησυχίες η απόφαση για αποστολή στρατού στη Μεσόγειο για την καταπολέμηση των διακινητών, το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση στηρίζεται από τη Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το προσχέδιο συμφωνίας, που συζητείται από τους υπουργούς Εσωτερικών των «28» αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων -αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες- σε όλες τις χώρες, αφήνοντας, όμως ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή τους.

Οι υπουργοί, πάντως, έλαβαν μία πρώτη απόφαση -όπως αναμενόταν- για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, η οποία θα αρχίσει σύντομα, όπως γνωστοποίησε το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Οι άνθρωποι αυτοί θα προωθηθούν σε άλλες χώρες σε εθελοντική βάση, αφού και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την εγκατάστασή τους με βάση τις ποσοστώσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές». Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.

Koμμάτι του προσχεδίου δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter o ανταποκριτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

«H Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όμως τώρα ήρθε η ώρα να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη», τόνισε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση» επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ προσερχόμενος στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σήμερα σε μια λύση. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνόδου πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.

Σημειώνεται εξάλλου και η διαβεβαίωση του Βερολίνου ότι οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μεθόριο των δύο χωρών, όμως ο Τύπος της χώρας κάνει λόγο για «ομολογία αποτυχίας» ρίχνοντας «πυρά» προς την Καγκελαρία.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της άμυνας των κοινών συνόρων, για την καλύτερη ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στην ΕΕ και τη γρήγορη απέλαση των οικονομικών μεταναστών που θα κριθεί ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ως πρόσφυγες που έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις από εκπροσώπους της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Θα ακούσουν επίσης μια παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες προτάσεις της όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας θα παραστούν στη σύνοδο μολονότι οι χώρες τους έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν και εκπρόσωποι της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, χωρών που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.