«Αποδείξαμε πως η μόνη μας έγνοια ήταν να διαπραγματευτούμε για τα συμφέροντα του λαού. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι, χάρη στο λαό πετύχαμε μία καλύτερη συμφωνία» τόνισε στο ντιμπέιτ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα στον ελληνικό λαό «να κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες». 

«Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη εντός της χώρας, να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό κατεστημένο και με όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση, να δουλέψουμε για μία Ελλάδα του μόχθου και της προκοπής» ανέφερε στην καταληκτική του τοποθέτηση, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Και κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στα ερωτήματα: 

Θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών; 

Μία Ελλάδα που δεν θα δίνει προοπτική ή που θα δίνει ευκαιρίες στους πολίτες; 

Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει κυβέρνηση»,  όχι όμως με τη ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «παρά φύσιν». Ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμος στις εκλογές, δήλωσε:

Διεκδικώ την πλειοψηφία και είναι εφικτός στόχος. Έχω πει πως θα σεβαστώ όμως το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις. Θα έχουμε συναίνεση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση, κάτι που θέλει η ΝΔ. Θα έχουμε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά θα εξασφαλιστεί η προοπτική σταθερότητας με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία με τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά η Νέα Δημοκρατία «με την οποία μας χωρίζει μεγάλη απόσταση: Το θέμα του χρέους, στις εργασιακές σχέσεις – δεν θέλουμε απολύσεις στο ιδιωτικό τομέα- έχουμε πολλές αξιακές διαφορές».

«Η διαπλοκή με θέλει αγκαλιά της, αλλά δεν θα της κάνω το χατίρι»

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αν δεσμεύεται ότι δεν θα πάει στις εκλογές, εάν είναι πρώτο κόμμα, και πώς θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο η Εθνική Ομάδα της Διαπλοκής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε: 

Η διαπλοκή με θέλει στην αγκαλιά της αλλά δεν θα της κάνω το χατίρι. Έχουμε μία σειρά από μάχες μπροστά μας, που θα τις δώσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα. Κάποιοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα ίδια έλεγαν και στο δημοψήφισμα και διαψεύστηκαν. Αφήσαμε τους τελευταίους μήνες δείγματα γραφής. Θα είμαστε κοντά στην πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Τσίπρα εάν είναι διαπλεκόμενος πολιτικός ο κ. Μεϊμαράκης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι «το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης που τον τιμώ. Είναι ζήτημα κομμάτων και η ΝΔ, φόρτωσε τη χώρα με ανεργία, βάρη στον ελληνικό λαό και ένα σύστημα διαπλοκής που το γνωρίζουμε. Δεν έχω την αίσθηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκρουστεί με τη διαπλοκή». 

Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ;

Σε παρέμβασή του προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Σας άκουσα να απαριθμείτε τα τόσα σημαντικά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία και τα πόσα λίγα κάναμε εμείς ως κυβέρνηση. Ποια ήταν τα κόμματα που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens; Ποιος ήταν κυβέρνηση όταν έφυγε ο Χριστοφοράκος από τη χώρα και πήγε στη Γερμανία; Υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ;».

Αναφέρθηκε επίσης στον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, που -όπως είπε- «είναι στις λίστες Λαγκάρντ και ελέγχεται από τη δικαιοσύνη». «Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή που το ζητάει όλος ο κόσμος;», ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ. 

«Θέλουμε επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές πρέπει να σέβονται τους νόμους»

Από την πλευρά της, η Μαρία Χούκλη τον ρώτησε για τους μεταλλωρύχους από τις Σκουριές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ραδιομέγαρο, καθώς και για την απομείωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

Το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό. Υπάρχει μία επιχείρηση που προχωρά σε εργασίες που αφορούν την εξόρυξη χρυσού. Που είναι παγκοσμίως γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός και εάν τηρούνται οι όροι. Εμείς ζητήσαμε την εφαρμογή της νομιμότητας. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές πρέπει να σέβονται τους νόμους και τις εργασιακές σχέσεις.

Κατά τη δευτερολογία της, η κυρία Χούκλη τον ρώτησε αν θα αναστείλει το κλείσιμο της εταιρείας στις Σκουριές, σε περίπτωση που αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες, με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης. Εάν οι δραστηριότητες της εταιρίας δεν μολύνουν το περιβάλλον θα συνεχιστούν». Επιπλέον, για τις επενδύσεις, τόνισε πως «πρέπει να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να σταματήσει η διαφθορά, να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό σύστημα». 

Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Πέντε χρόνια δημιουργήσατε συνθήκες αποεπένδυσης

Κατά τη δεύτερη παρέμβασή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρξε τρομακτική αποεπένδυση. Με την COSCO επαναδιαπραγματευτήκαμε και τους δώσαμε το 51%. Επαναδιαπραγματευτήκαμε την Ιονία Οδό και μειώσαμε τα διόδια», ενώ για τα αεροδρόμια τον ρώτησε αν υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο. 

Στην τρίτη του παρέμβαση-ανταπάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη ανέφερε:

Χρησιμοποιείται στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα. Το πρώτο εξάμηνο είχαμε ανάπτυξη. Στο επτάμηνο της διακυβέρνησης είχαμε νέες θέσεις εργασίας. Στις ομαδικές απολύσεις, ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση όπως και το λοκ άουτ. Πέντε χρόνια τώρα δημιουργήσατε συνθήκες αποεπένδυσης.

«Έχουμε σχέδιο για το ασφαλιστικό»

Για το ασφαλιστικό και για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα επιβαρυνθούν ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων. Η επιμονή των δανειστών ήταν η εξοικονόμηση 2,5% του ΑΕΠ από μειώσεις συντάξεων. Η όποια εξοικονόμηση πόρων πηγαίνει στις εισφορές και όχι στο χρέος. Το συνταξιοδοτικό είναι θέμα που μας βασάνισε πάρα πολύ. (...) Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα, γιατί το PSI αφαίρεσε 25 δισ. από τα ταμεία. Η μεγάλη ανεργία δημιούργησε έλλειμμα εσόδων. Έχουμε σχέδιο για να πάμε σε μία μεταρρύθμιση που θα προστατέψει τους αδύναμους».

«Τα προνόμια του πολιτικού συστήματος πρέπει να τελειώσουν»

Στη δευτερολογία της, η Μάρα Ζαχαρέα τον ρώτησε για τα ισοδύναμα και αν σκέφτεται να καταργήσει τα προνόμια του πολιτικού κόσμου, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει:

Ήμουν εγώ που ζήτησα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να φέρει ένα νόμο που «κουρεύει» τα προνόμια των πολιτικών. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε, παρότι δεν θα συγκυβερνήσουμε: Τα προνόμια του πολιτικού συστήματος πρέπει να τελειώσουν.

«Κάναμε σφάλματα, αλλά παλέψαμε»

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί να τον ξαναεμπιστευθεί ο λαός, όταν δημόσια έχει παραδεχθεί πως έχει κάνει λάθη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε:

Εγώ απέκτησα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εμπειρία. Προσπάθησα να κάνω ότι μπορώ για να διεκδικήσει ο λαός το δίκιο του. Κάναμε και σφάλματα, αλλά εμείς προσπαθήσαμε, παλέψαμε, κερδίσαμε έδαφος για τη χώρα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο και φέραμε μία δύσκολη συμφωνία αλλά που δίνει προοπτική και διέξοδο. 

Οι συνθήκες αστάθειας υπήρχαν από τότε που αναλάβαμε. Βρήκαμε έλλειμμα. Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο σκέλος που μπορούμε.  

«Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν έτσι “νέτα σκέτα“. Η χώρα μπήκε σε μια μέγγενη επιτροπείας τα τελευταία χρόνια και για να βγουμε από αυτή χρειάζεται αγώνας  και σταθερή προσπάθεια» τόνισε ο κ. τσίπρας και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή συνέχειας» σε μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί, για να μην μείνει η προσδοκία και η ελπίδα στη μέση. «Μια ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή και σχέδιο» υπογράμμισε.

«Τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος και πώς θα παλέψουμε» σημείωσε. 

«Ώρα να σταματήσουμε τη λαθολογία, έχω κάνει αυτοκριτική»

Με τη σειρά του, ο Μάκης Γιομπαζολιάς τον ρώτησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γιατί δεν προωθεί μια σεισάχθεια στο κεφάλαιο και τις δόσεις των δανείων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Τα επιχειρήματα του κ. Μεϊμαράκη δεν έχουν βάση. Έγινε ανακεφαλαιοποίηση επί Σαμαρά με 40 δισ. και δεν καλύφθηκαν τα κόκκινα δάνεια. Η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση δεν προέκυψε τώρα, αλλά από πριν. Το θέμα των δανείων είναι κρίσιμο. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη ερώτησή του, ο κ. Γιομπαζολιάς τον ρώτησε αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, στους οποίους έταξε πολλά, αλλά έκανε τα μισά, απάντησε:

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη λαθολογία. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Στο εσωτερικό της χώρας όλες μας οι παρεμβάσεις ήταν φιλολαϊκές. Το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, μίλησε για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι «η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πολιτικής και ταξικής πάλης, όπου υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι οι σύμμαχοι της ΝΔ στην Ευρώπη είναι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε:

Υπάρχει το στρατόπεδο της ευρωπαϊκής δεξιάς, όπου την ηγεμονία έχουν η κυρία Μέρκελ και ο κ.Σόιμπλε. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας.

Εσείς πηγαίνετε χέρι-χέρι με τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ και στα μεγάλα ζητήματα, όπως η απομείωση του χρέους. Επιπλέον, όταν έθεσα το ζήτημα της δημοκρατικότητας στην Ευρώπη, μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όλοι χειροκρότησαν εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο οποίο ανήκετε. 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και συγκεκριμένα ότι «θα σκίσει το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι», οπως και ότι οι αγορές θα χορέυουν πεντοζάλη» και γιατί θέλει να ξανακυβερνήσει είπε:

«Η συμφωνία που φέραμε είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ενώ έχει πέντε σημαντικά θέματα ανοιχτά  όπως το χρέος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια για να μην γίνουν πλειστηριασμοί, καθώς και το θέμα της ιδιβτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. «Το κρίσμο είναι να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπεία, κάνοντας μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα των εκλογών που είναι «αν οι πολίτες θέλουν πρωθυπουργό που θα δίνει μάχη ή θέλουν πρωθυπουργό που θα λέει “ναι“ σε όλα όπως έλεγαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μεϊμαράκη». 

Για τις επαφές με άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν πήγε να ζητήσει δανεικά, αλλά να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις. «Πήγαμε και στη Ρωσία και στην Κίνα και στο Ιράν, όχι για να πάρουμε λεφτά, αλλά για να κάνουμε συνεργασίες, όπως κάναμε, που θα φέρουν επενδύσεις που θα οδηγήσουμε σε ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι  η κυβέρνηση πέτυχε ώστε το ΕΣΠΑ 2007-2013 να έχει 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε., εξέλιξη που θα εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Για το εάν αναγνωρίζει λάθη στην καθυστέρηση της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, επειδή γνώριζαν στην Ευρώπη ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία και θα κάνει για πρώτη φορά πραγματική διαπραγμάτευση, προνόησαν να αφήσουν την Ελλάδα έξω από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.«Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει γιατί δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο πριν αναλάβουμε την εξουσία» τόνισε.  

Σηκώνοντας το γάντι από την επισήμανση του προέδρου της ΝΔ ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παραδέχθηκε ότι  «έχει μείνει ανοιχτό το θέμα και έχουμε μπροστά να δώσουμε μάχη για να βρούμε ισοδύναμα και να παραμείνει η ενέργεια σε δημόσια χέρια». 


Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την απειλή του Grexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Αποδείχθηκε πως το Grexit ήταν σχέδιο και υπήρχε στο τραπέζι. Το έφτιαξε το κόμμα του Μεϊμαράκη στην Ευρώπη. 

Αλλά δεν ήμασταν μόνοι μας, μπήκαν και άλλες δυνάμεις και απομόνωσαν το σχέδιο του Grexit. Δεν λέω πως απομακρύνθηκε ο κίνδυνος, αλλά κερδίσαμε έδαφος με τη συμφωνία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δυσκολίες η συμφωνία. Αν φύγει ο «βραχνάς» του χρέους και απομειωθεί, αν αυτό το κερδίσουμε, θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο και αναδιανομή του πλούτου. 

Για το προσφυγικό

«Ήμουν εγώ, μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, που είχα θέσει το προσφυγικό ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής και είχε τεθεί στο τραπέζι ακόμη και το να υπάρξουν στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στη θάλασσα, καθώς «οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές, είναι δασκαλεμένοι να βουλιάξουν τις βάρκες και το λιμενικό δεν έχει άλλη επιλογή από το να τους περισώσει». 

Σημείωσε, ότι είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τη Frontex, καθώς όπως είπε σε τόσο μεγάλη θαλάσσια έκταση το Λιμενικό δεν μπορεί να επιχειρεί μόνο του.