current views are: 4

15 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση04:15

Τα κέρδη του debate αποτιμά ο Μεϊμαράκης

Ως ένα σημαντικό βήμα για την εκλογική νίκη, την προσεχή Κυριακή, θεωρούν στη Συγγρού τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 04:15’
αρθρο-newpost

Ως ένα σημαντικό βήμα για την εκλογική νίκη, την προσεχή Κυριακή, θεωρούν στη Συγγρού τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

του Τάσου Τσιφόρου

Ως ένα σημαντικό βήμα για την εκλογική νίκη, την προσεχή Κυριακή, θεωρούν στη Συγγρού τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί ικανοποίηση δεδομένου, όπως έλεγαν, ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του τέως Πρωθυπουργού, εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετριοπαθής και συναινετικός. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το ισορροπημένο στυλ του Μεϊμαράκη, σοβαρός όταν έπρεπε και ενίοτε δηκτικός στα… χαμόγελα του κ. Τσίπρα, αλλά και με χιούμορ όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις, έδωσε απαντήσεις τόσο προς τους οπαδούς της Ν.Δ. όσο και ως προς τους αναποφάσιστους της προσεχούς Κυριακής. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης, απέναντι στον κ. Τσίπρα που έχει αποκτήσει απόλυτη άνεση απέναντι στον τηλεοπτικό φακό και ειδικά σε τηλεοπτικές διαδικασίες όπως η χθεσινή, είχε μία σειρά από θετικές στιγμές.

Συγκεκριμένα: 

  • υπήρξε προετοιμασμένος για απαντήσεις ακόμη και σε θέματα που είναι βέβαιο ότι θα δεχόταν ισχυρή πίεση, όπως αυτό της διαφθοράς, και η θέση του ήταν, εκ προοιμίου λόγω των ετών διακυβέρνησης της ΝΔ, μειονεκτική. 
  • Εμφανίστηκε από μετριοπαθής έως και… αρνητικός σε κάθε ερώτημα περί παροχών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρώτα να αναταχθεί η οικονομία και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Παρέπεμψε τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές στο Β’ εξάμηνο του 2016, ενισχύοντας έτσι το προφίλ ενός ηγέτη που δεν αρέσκεται στα ψέματα, την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας επέμενε στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ο ίδιος έφερε
  • επεδίωξε και σε σημαντικό βαθμό πέτυχε να αποδώσει πλήρως στον κ. Τσίπρα το χαρακτηρισμό του «νεο-μνημονιακού», αναλύοντας σημείο προς σημείο τί περιλαμβάνει το μνημόνιο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Επιχείρησε να αποδομήσει την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα είτε αναφέροντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (μόλις στις 24 Ιουλίου) είτε αναγκάζοντας τον τέως Πρωθυπουργό σε άτεχνες διαψεύσεις ακόμα και λόγων που εκφώνησε προ ημερών («ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν»)
  • επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να παρουσιάζει ως προνομιακό του συνεταίρο του ΑΝΕΛ και να αφήνει, μόνον, χαραμάδες συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
  • παρέμεινε αυθόρμητος και άμεσος, ακόμη και σε μία διαδικασία με έντονο κανονιστικό πλαίσιο. 

Αν και το επιτελείο της Συγγρού έσπευσε από χθες να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μεϊμαράκης απέδειξε ότι είναι «ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας», είναι σαφές ότι, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για την επίδραση του debate, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι στη διάθεση των κομμάτων ήδη από απόψε το βράδυ. 

Εκτιμούν, πάντως, ότι ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε με πλήρη επάρκεια τα δεδομένα της επόμενης ημέρας και, παράλληλα, ανέδειξε εμφατικά τη διγλωσσία του κ. Τσίπρα.


σχετικα αρθρα