Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Γερμανίδα καγκελάριο που δεν έκλεισε τα σύνορα προς τη χώρα του.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν:
Ένα ειλικρινές ‘ευχαριστώ', αγαπητή 'Αγγελα, για την καλή συνεργασία. Οι τόποι παραμονής των προσφύγων στη χώρα μου είναι ήδη γεμάτοι και η κατάσταση λοιπόν θα ήταν πολύ χειρότερη αν η Γερμανία έκλεινε στα σύνορά της.
 
Ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στο πώς βλέπει τις αξίες η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ευρωπαϊκή Ένωση

Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα στην ανθρωπιά. Είναι σημαντικό αν μην κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο αλλά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θέμα είναι αν αυτός ο στόχος έχει την ίδια αξία με την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, συνέχισε ο κ. Φάιμαν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιά και έλεγχος» ταυτόχρονα, καθώς η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία δεν μπορούν να λύσουν μόνες ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης.