Με το μεταναστευτικό να έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και το χθεσινό ναυάγιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο, αυξάνονται οι φωνές για διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. 

Ήδη, έχουν διατυπώσει το εν λόγω αίτημα τόσο οι καγκελάριοι της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Την οριστική απόφαση για το εάν θα διεξαχθεί η Σύνοδος, θα τη λάβει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Πέμπτη. 

«Σε ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα, όπως είναι το να υπαγορεύεις σε μια χώρα πόσους ανθρώπους θα πρέπει να υποδεχτεί, χωρίς να μπορεί να τους διαλέξει, ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από μια σύνοδο. Θα πάω με ξεκάθαρη εντολή, δηλαδή να μην δεχτώ τις δεσμευτικές ποσοστώσεις, όποιες και αν είναι οι συνθήκες» σημείωσε ο σλοβάκος πρωθυπουργός που επιμένει στη σκληρή γραμμή των χωρών της ανατολικής Ευρώπης κατά της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, γεγονός που φάνηκε κατά το χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΣ.

Πέραν της Σλοβακίας και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Τσεχία και η ίδια η Ουγγαρία διαφώνησαν με την υποχρεωτική ποσόστωση 120.000 μεταναστών, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα συμβούλιο το οποίο για ακόμη μία φορά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις, παρά μόνο σε ημιμέτρα. Σε πρώτη φάση λοιπόν, αποφασίστηκε η  μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, η οποία θα αρχίσει σύντομα. Οι άνθρωποι αυτοί θα προωθηθούν σε άλλες χώρες σε εθελοντική βάση, αφού και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την εγκατάστασή τους με βάση τις ποσοστώσεις.

Εκτός από την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κρίση και την Τουρκία, οι υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Όλα αυτά την ώρα που τα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες γίνονται όλο και συχνότερο φαινόμενο, όσο κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία. Σήμερα βυθίστηκε πλοίο στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα, ενώ διασώθηκαν από τις αρχές 211. Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στο Φαρμακονήσι ανετράπη βάρκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 πρόσφυγες…