Την τρίτη εντολή στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιβάλει συνεργασία για τη διακυβέρνηση του τόπου και την έξοδο από το Μνημόνιο ζήτησε για τις εκλογές της  20ης Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε τόσο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα για τη χθεσινή τους  εμφάνιση στο ντιμπέιτ, κατηγορώντας τους για έλλειψη συναίνεσης, προτάσεων  και δεσμεύσεων απέναντι στα προβλήματα των πολιτών. Όπως είπε οι κ.κ.  Τσίπρας και Μεϊμαράκης ήταν:

Αμήχανοι και οι δύο, χωρίς στρατηγική και όραμα για το αύριο της χώρας, εξαντλήθηκαν σ’ ένα πόλεμο φθοράς. Εγκλωβισμένοι στο Μνημόνιο, αλλά και αδύναμοι για τις σκληρές μάχες που έρχονται.Διαφωνούσαν για το ύψος τους στην εικόνα, αλλά κανείς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, προέκρινε τη «στήριξη των μεγάλων τομών που προώθησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2012, «με ανοιχτό μέτωπο σε κάθε μορφής διαφθορά και τιμωρία των ενόχων. Με στήριξη της δικαιοσύνης γι’ αυτό», αλλά και «χωρίς πυροτεχνήματα για προεκλογικές λογικές, που υποκρύπτουν σκοπιμότητες». Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι κανείς από τους δύο «μονομάχους» δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το μνημόνιο:

Ο κ. Τσίπρας μπορεί; ΟΧΙ. Δαιμονοποίησε την πολιτική ζωή για να κερδίσει ψήφους

Ο κ. Μειμαράκης μπορεί; ΟΧΙ. Με ευθύνη της παράταξης του φτάσαμε έως εδώ

«Ακυρώστε τα σχέδια τους. Καταψηφίστε και την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε τους πολίτες, στις εκλογές της Κυριακής να δώσουν τη δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να λάβει την τρίτη εντολή και να επιβάλει συνεργασία για την χώρα. Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση, είπε:

Δεν μας νοιάζουν οι καρέκλες. Δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια Κυβέρνηση, αν δεν έχει πρόγραμμα και συνοχή. Δεν είμαστε ουρά κανενός. Αυτό ας το πάρουν απόφαση.
 
Η χώρα χρειάζεται σχέδιο. Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με δεσμευτική Προγραμματική Συμφωνία.

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, «στην Ελλάδα της Ανάπτυξης πρέπει να συμμετέχουν όλοι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο Κοινωνικό Κράτος που θα παρέχει:
 

 • ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ για όλους τους Έλληνες που έχουν ανάγκη, που βιώνουν την φτώχια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού
 • Πρόσβαση των αναπήρων σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες
 • Ασφάλεια και αξιοπρέπεια για τον συνταξιούχο 
 • Ρήτρα απασχόλησης σε όλες τις πολιτικές και τα δημόσια έργα 
 • Ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για κάθε άνεργο νέο
 • Ρυθμίσεις για τα προβλήματα των δανειοληπτών
 • Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους
 • Αξιολόγηση, αξιοκρατία αλλά και ασφάλεια για τους Δημόσιους Υπαλλήλους
 • Πλήρη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα Ανώτατα Ιδρύματα
 • Σχολεία με δασκάλους, που θα λειτουργούν όχι μόνο ως εκλογικά κέντρα 
 • Ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Πρόσβαση όλων των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Θεοχαρόπουλος: Διεκδικούμε την τρίτη θέση

«Οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου με μεταρρυθμιστική πνοή και ευρωπαϊκό προσανατολισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού».

«Επιδίωξη μας είναι να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, μία απαραίτητη αλλαγή στην οποία δυστυχώς δεν προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς» προσέθεσε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής πάντα στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές».

Αντιθέτως, συμπλήρωσε, «προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα ακόμη και αν είναι κοινωνικά άδικα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες». «Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που θα κρατήσει τη χώρα εντός ΕΕ και ευρωζώνης και όχι αυτή που θα διακινδυνεύσει την παρουσία μας στον ΕΕ και την ευρωζώνη», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει οριστική διέξοδος από την κρίση μέσα από ένα πλαίσιο μόνο δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που οδηγεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε.