current views are: 5

16 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση04:05

Στις «μυλόπετρες» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ οι αναποφάσιστοι και ο… Λεβέντης!

Οι τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές ανήκουν παραδοσιακά στους… αναποφάσιστους. Είναι οι πολυτιμότεροι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί.

Δημοσίευση 04:05’
αρθρο-newpost

Οι τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές ανήκουν παραδοσιακά στους… αναποφάσιστους. Είναι οι πολυτιμότεροι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί.

Οι τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές ανήκουν παραδοσιακά στους… αναποφάσιστους. Είναι οι πολυτιμότεροι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί. Ουσιαστικά σε αυτούς απευθύνονται οι αρχηγοί των κομμάτων- οι αποφασισμένοι δεν έχουν ενδιαφέρον, είναι κερδισμένοι ή χαμένοι.  

Προσοχή όμως: Στους αναποφάσιστους, ενίοτε (για να μην πούμε συχνά) συγκαταλέγονται και ορισμένοι ψηφοφόροι οι οποίοι δηλώνουν προτίμηση σε ένα κόμμα, αλλά… δεν το έχουν αποφασίσει. Οριστικά εννοούμε, για να γίνουμε σαφείς. Αναφερόμαστε σε πολίτες οι οποίοι την τελευταία στιγμή, ακόμα και μπροστά στην κάλπη, αλλάζουν την αρχική τους απόφαση.  

Οι δημοσκοπήσεις, επιμένουν ότι η αναμέτρηση της Κυριακής θα έχει χαρακτηριστικά θρίλερ. Η χθεσινή μέτρηση της Pulse (για το Action24) έδωσε μικρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 0,50%. Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκέντρωνε ποσοστό 27,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων βρισκόταν στο 7%.

Ταυτοχρόνως, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, όπως και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, βρισκόταν εκτός Βουλής με 2,5% και 2% αντίστοιχα.  

Τις τελευταίες μέρες, όταν τα διλήμματα κορυφώνονται, οι συσπειρώσεις μεγαλώνουν και η πίεση στα μικρά κόμματα κορυφώνεται. Και τώρα, που φτάσαμε στις τελευταίες μέρες, ο κ. Λεβέντης άρχισε να ανιχνεύεται κάτω από το φράγμα του 3%. 

Εκλογολόγοι και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του αρχικού (δημοσκοπικού) ποσοστού της Ένωσης Κεντρώων, ενισχύει τη ΝΔ. Δικοί της εν δυνάμει ψηφοφόροι λένε ότι είναι οι περισσότεροι από εκείνους οι οποίοι δήλωναν προτίμηση στον Β. Λεβέντη.  

Αντιθέτως οι αναποφάσιστοι φαίνεται να αποτελούν προνομιακή εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και όσο το ποσοστό τους πέφτει, η δυναμική του ανεβαίνει.  

Τις μέρες που απέμειναν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες για να κερδίσουν αναποφάσιστους και… μερικώς αποφασισμένους. Υποσχόμενοι βελτίωση των σκληρών όρων του νέου Μνημονίου, κυβερνητική σταθερότητα, ελπίδα για καλύτερες μέρες. 

Τα μικρά κόμματα θα μπούνε σε… μυλόπετρες. Οι αναποφάσιστοι θα πιεστούν ή ακόμη και θα εκβιαστούν. Από το μέγεθος της αντοχής τους, ενδέχεται να κριθεί μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. 

 


σχετικα αρθρα