Τους λόγους που το Ποτάμι διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10% αναλύει ο Σταύρος Θεοδωράκης με άρθρο του στο ΑΜΠΕ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι στις εκλογές της Κυριακής αυτοδυναμία δεν θα έχει κανένα κόμμα και ότι «θα πάμε αναγκαστικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Οι περισσότεροι πολίτες λοιπόν θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και εδώ τα μοντέλα είναι τρία: Πρώτον συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, δεύτερον συνεργασία του πρώτου κόμματος με 2-3 μικρά κόμματα και τρίτον συνεργασία του πρώτου κόμματος με ένα ισχυρό κόμμα του 10% και πιθανόν και με άλλα μικρότερα κόμματα», αναφέρει.

Όπως όμως σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης το πρώτο σενάριο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί καθώς «δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.» ενώ το δεύτερο σενάριο καθιστά απόλυτο κυρίαρχο το πρώτο κόμμα, που

«μπορεί να παζαρεύει με τα μικρά κόμματα, να μοιράζει ξεροκόμματα και να κυβερνά χωρίς να ρωτά κανένα».

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού στο τρίτο σενάριο το πρώτο κόμμα είναι υποχρεωμένο να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη» και δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί γιατί θα γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα πέσει.

«Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια του Ποταμιού. Γι’ αυτό διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10%», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης και προσθέτει: «Θέλουμε: δουλειές - σύγκρουση με τη διαφθορά και μια επανάσταση στην παιδεία. Αυτές οι τρεις θέσεις συγκροτούν τη νέα μεγάλη ιδέα. Αλλά όλα αυτά δεν θα έρθουν αν συνεχίσουν να κυβερνούν οι κομματικοί υπάλληλοι, οι ‘κληρονόμοι’ και οι ένοχοι των μικρών και μεγάλων εγκλημάτων του παρελθόντος».