Για την ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρωπη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Μιλώντας στο CNN είπε πως «η ευρώπη πρεέπι να δειξει περισσότερη αλληλεγγύη και ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και υπευθυνότητα». 

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική αξία αλλά και μια νομική αξία που περιγράφεται σαφώς στις ευρωπαϊκές συνθήκες», τόνισε και πρόσθεσε πως «η ευρωπαϊκή επιτροπή έκανε τη δουλειά της και πήρε πρωτοβουλίες. Τώρα είναι η σειρά των κρατών μελών να κάνουν το χρέος τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

Αναλυτικά η δήλωσή του: 

"Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Αλληλεγγύη προς όλους αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους που έχουν έρθει στις ακτές μας. Αλλά και ευθύνη. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική αξία, είναι και νομική αρχή και ορίζεται ξεκάθαρα στις Συνθήκες της Ευρωπαικής Ένωσης. Πρέπει, επομένως, να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε εξ αρχής την πρωτοβουλία.

Στο παρελθόν δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ. Αφότου ανέλαβε η νέα Επιτροπή, μέσα σε επτά μήνες καταφέραμε και υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της εφαρμογής της. Η Επιτροπή έκανε τη δουλειά της. Τώρα εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους."

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης