current views are: 5

16 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:42

Οι οκτώ προτάσεις αντιμνημονιακού προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας

Κατεπείγοντα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και οικονομικής ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δημοσίευση 11:42’
αρθρο-newpost

Κατεπείγοντα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και οικονομικής ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κατεπείγοντα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και οικονομικής ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1,  ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε μια δέσμη επειγόντων προτάσεων για την άμεση στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, στο πλαίσιο ενός αντιμνημονιακού προγράμματος προοδευτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Τα οκτώ μέτρα είναι τα εξής:

  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης του εισοδήματός του (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κτλ).
  • Άμεση και πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ως άδικου, δημευτικού και αντιαναπτυξιακού φόρου.
  • Ριζική αλλαγή του ΦΠΑ. Όλα τα είδη- και πολύ περισσότερο τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης- να υπαχθούν σε χαμηλό, μονοψήφιο συντελεστή ΦΠΑ. Σε διψήφιο συντελεστή ΦΠΑ να μείνουν μόνο τα είδη υπερπολυτελείας. Ειδικότερα να καταργηθεί ο μνημονιακός ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, πρώτα από όλα στα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ όχι μόνο θα ανακουφίσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στο δημόσιο.
  • Εθνικοποίηση- κοινωνικοποίηση των τραπεζών και γενναία ρύθμιση μέχρι πλήρους διαγραφής χρεών για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- θεμελιώδης προϋπόθεση για αναπνεύσουν η κοινωνία και η οικονομία. Ριζική αλλαγή του Τειρεσία και μετατροπή του σε δημόσιο όργανο που θα υπηρετεί τους πολίτες και την οικονομία και όχι τους τραπεζίτες.
  • Πλήρης επαναφορά όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και πλήρης αποκατάσταση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση κάθε μισθολογικής ή άλλης διάκρισης σε βάρος των νέων εργαζομένων.
  • Διπλασιασμός ,τουλάχιστον, και παραγωγικός αναπροσανατολισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου το τελευταίο να γίνει μοχλός για να τεθεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
  • Διασφάλιση ισχυρής ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση του δημοσίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  σε σύγκρουση και σε ρήξη με τις ευρωζωνικές πρακτικές.

 


σχετικα αρθρα