Αυτογκόλ... στο παρά πέντε των εκλογών έβαλε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας αναταράξεις στην Κουμουνδούρου για το ζήτημα του χρέους. 

Η δήλωσή του στο αμερικανικό MarketWatch, με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσκολίες στην απομείωση του χρέους, αφήνει έωλη την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για λύση-ανάσα μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής του και μείωσης των επιτοκίων. 

«Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας. Κάποιοι “εχθρικοί πιστωτές“ πιθανόν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση, βάζοντας προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον πυρήνα της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζεται στο ανοιχτό -όπως τονίζει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας- θέμα του χρέους.

Μάλιστα, ήταν και ένας από τους λόγους που ο τέως πρωθυπουργός και το επιτελείο του, επέσπευσαν τις εκλογές και έβαλαν ψηλά στην ατζέντα το επιχείρημα και την προσδοκία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αποτελεί και την μεγαλύτερη επιτυχία της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για επιβεβαίωση των φόβων που είχε διατυπώσει στη Βουλή, «όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο Μνημόνιο».

Παράλληλα, παραθέτει σημεία του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής από τις 12 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

Στη ΝΔ απάντησε, στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι «η ΝΔ συνεχίζει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο αγνοώντας, για μια ακόμα φορά, την πραγματικότητα. Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα υπόλοιπα, ανοιχτά, ζητήματα της συμφωνίας». Τέλος, διευκρίνισε πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι «ένα μέρος των πιστωτών είχε, και συνεχίζει να έχει, ένα σχέδιο Grexit και γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα». 

Ο κ. Τσακαλώτος έρχεται να ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της αβεβαιότητας, καθώς έχουν προηγηθεί οι προθέσεις της ομάδας των «53». Συγκεκριμένα, η «εσωκομματική αντιπολίτευση», απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου με τα προαπαιτούμενα, την ώρα μάλιστα που εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από τους δανειστές, αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα.