«Σεισμό» προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση τη Τετάρτη η γραπτή δήλωση της Ελληνίδας Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, από τις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Έντονη ήταν και η δυσαρέσκεια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν για τις δηλώσεις της επιτρόπου, ενώ εκνευρισμός επικράτησε και στο ΔΝΤ.
Η ανακοίνωση της επιτρόπου για την Αλιεία, κάνει λόγο για ένα δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία:

«Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες.»

Η κυρία Δαμανάκη προειδοποιεί ότι το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευση του.

«Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή ακολουθούμε τα μέτρα ή επιστρέφουμε στη δραχμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η δήλωση της Επιτρόπου δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές, δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Γ. Παπανδρέου μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι ζητήθηκε η παρέμβαση της προκειμένου να ενισχυθεί το δίλημμα που θέλει να θέσει η κυβέρνηση στα κόμματα και στους πολίτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν ότι υπήρξε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτή έγινε με τον κ. Παπανδρέου ή με τον κ. Γ. Πεταλωτή. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Δαμανάκη είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη δραματική μεταστροφή του κλίματος που υπήρχε στις δανείστριες χώρες.

Η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη κρίνεται από κάποιους ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένο ότι η ίδια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά όργανα και η πληροφόρηση της από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι άμεση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις αυτές.  Διέψευσε δε τους ισχυρισμούς της επιτρόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει τεθεί σε κάνενα τραπέζι θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είδε «με καλό μάτι» της δηλώσεις της Επιτρόπου.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Τις αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε, η δήλωση της κ. Δαμανάκη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».