Διευκρινίσεις για τα όσα δήλωσε το πρωί στο MarketWatch σχετικά με το χρέος έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο MEGA.

«Αυτό που είπα ήταν ότι είχαμε πρόβλημα σε όλη τη διαπραγμάτευση από το γεγονός ότι οι δανειστές δεν είχαν ενιαία στάση. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ οργανωμένοι, να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες» σημείωσε και συνέχισε:

Θα μπορούσε μία εχθρική δύναμη να βάλει τόσο ψηλά τον πήχη και να μην προχωρήσει η συζήτηση του χρέους.

Απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού και τόνισε πως «δεν μπορώ να φανταστώ μία κυβέρνηση συνεργασίας γιατί το μνημόνιο έχει θέματα τα οποία θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, τα κόκκινα δάνεια κλπ. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συμφωνεί με τον κ. Χατζηδάκη για τις συλλογικές συμβάσεις».

Αναφερόμενος ειδικά στα εργασιακά τόνισε πως «για αυτό το θέμα θα εισηγηθούν πολλοί οργανισμοί και θα υπάρξει συζήτηση με τους Θεσμούς για επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το αναπτυξιακό πρότυπο που θα δημιουργήσουμε τον Μάρτη του 2016 θα πρέπει να περιλαμβάνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, επεσήμανε ότι οι θεσμοί «μας είπαν οι θεσμοί να καταθέσουμε ένα παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης στον αγροτικό τομέα, μας είπαν τι κονδύλια θέλουμε μέσω του πακέτου Γιουνκέρ».

Ερωτώμενος για το φορολογικό νομοσχέδιο, και ιδίως για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: 

Όχι δεν θα αλλάξει στην πρώτη περίοδο. Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα. Αυτή την στιγμή με αυτό που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα αλλάξει. Τον επόμενο χρόνο θα καταθέσουμε φορολογικό νομοσχέδιο με το δικό μας στίγμα. Τους πρώτους έξι μήνες το μνημόνιο δεν έχει το δικό μας στίγμα. Το στίγμα μας θα αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος».

Σε ότι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε: 

Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θα αυξηθεί σταδιακά, θα γίνει η προσαρμογή σε δύο χρόνια. Αυτό που μας έχουν πει οι θεσμοί είναι βοηθήστε τους αγρότες, καταθέστε τον Οκτώβριο ένα γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης στον αγροτικό τομέα και βάλτε μας τι θέλετε με τα λεφτά του Γιούνκερ για ενισχύσεις στους αγρότες. Οι θεσμοί λένε κάτι απλό. Βοηθήστε όποιον τομέα θέλετε, αλλά όχι μέσα από το φορολογικό σύστημα για να μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Αν θέλετε να έχετε συγκεκριμένες πολιτικές για αγρότες, με στοχευμένες πρακτικές, κάνετε προτάσεις τον Οκτώβριο. 

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε τις προτεραιότητες που κατά την άποψή του πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση: 

Πρέπει να κοιτάξουμε τα κόκκινα δάνεια και να προστατέψουμε τα σπίτια. Να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις. Να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με δική μας πρόταση που βοηθάει την αγορά αλλά που τον κρατάει στο Δημόσιο. Και να κάνουμε τρία τέσσερα πολύ σημαντικά πράγματα εκτός μνημονίου. Πρέπει να έχουμε πέντε έξι προτεραιότητες, όχι μόνο στα θέματα της διοίκησης και της καθημερινότητας, αλλά πρέπει να αφήσει το στίγμα της της διαφορετικότητας σε μεγάλα θέματα, όπως η πρωτοβάθμια υγεία.