current views are: 5

17 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:30

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη για την προσφυγική κρίση εν μέσω διχασμού

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Δημοσίευση 13:30’
αρθρο-newpost

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί διχασμός για την μετεγκατάσταση.

Τη σύγκληση της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει στις 18:00 (ώρα Βρυξελλών, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Τουσκ είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα την πραγματοποίηση της συνόδου, εφόσον δεν υπήρχε λύση για τη διαχείριση της κρίσης σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών.

Bασικό σημείο διχασμού στην Ε.Ε. είναι η άρνηση των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση των 120.000 αιτουμένων ασύλου, γιατί έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα μέσω δεσμευτικών ποσοστώσεων για κάθε κράτος-μέλος.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές,. 

To Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη την σύγκληση έκτακτης συνόδου, με τον αναπληρωτής εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ, μα δηλώνει χθες ότι «δεν αρκεί» το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

 


σχετικα αρθρα