Την άποψη ότι δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκή προοπτική για την Ελλάδα χωρίς συμφωνία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έθεσε και τα διλήμματα της κάλπης 48 ώρες πριν από τις εκλογές.

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη, είπε σχετικά με το δημοψήφισμα: 

«Έλεγα ότι το όχι δεν είναι ρήξη με Ευρώπη αλλά εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση. Το 62% ήταν ένα «γαμώτο» του ελληνικού λαού σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πέτυχα καλύτερη συμφωνία μετά το όχι του δημοψηφίσματος. Δεν θα υπήρχε Ευρώπη για τη χώρα χωρίς συμφωνία».  

Σε ερώτηση για τα capital controls ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξωθήθηκε στα capital controls προκειμένου να χάσει το δημοψήφισμα και να πέσει. 

«Mας εξώθησαν στα capital controls. Έκλεισαν τις τράπεζες για να χάσουμε το δημοψήφισμα και να πέσει η κυβέρνηση. Δεν το πίστευα ότι θα κάνουν τα capital control. Όχι από λάθος εκτίμηση. Είχα επικοινωνήσει με Μέρκελ και Ολάντ και τους ζήτησα πενθήμερη παράταση με διαβεβαίωσαν ότι θα πάμε με ηρεμία στη διαδικασία και μετά είδαμε την εξέλιξη. Υπήρχε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από την Ελλάδα γιατί δεν θέλανε η αντίδραση στην πολιτική της γερμανικής λιτότητας να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».  

Σχετικά με τις εκλογές του Γενάρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε πρόωρη εκλογή προέδρου. Οδήγησαν τη διαδικασία εκεί γιατί δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την πέμπτη αξιολόγηση. Για αυτό οδήγησαν σε πρόωρες για να γλιτώσουν την αξιολόγηση».

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση: 

«Κάναμε λάθη...Το σημαντικότερο λάθος ότι την 20η Φλεβάρη δεν απαίτησα να είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Είμασταν με την ψυχή στο στόμα και τη θηλιά στο λαιμό. Όλο αυτό το διάστημα δίναμε μεγάλη μάχη με ένα χρηματοπιστωτικό κατεστημένο απέναντί μας και ευρωπαϊκές δυνάμεις που δεν μας ήθελαν. Κερδίσαμε πολλά με αυτήν τη μάχη. Η δέσμευση που πήρα απέναντι στον ελληνικό λαό να ματώσω και να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Και ματώσαμε...Τον δώσαμε αυτόν τον αγώνα. Φτάσαμε πέρα από τα όρια...Βάλαμε τον ελληνικό λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το δημοψήφισμα. Βάλαμε το χρέος στο τραπέζι. Όποια συμφωνία και να φέρναμε θα είχε τον χαρακτηρισμό μνημόνιο».  

Σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε: 

«Τα θέματα της καθημερινότητας τα αγγίξαμε, ανθρωπιστική κρίση, ρύθμιση χρεών, αποποινικοποίηση χρεών έως 50. 000 ευρώ. Επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων από το δημόσιο. Καταργήσαμε 5ευρω νοσοκομεία. Οι κινήσεις μας είχαν φιλολαϊκό πρόσημο και αφορούσαν την καθημερινότητα». 

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέφερε:  

«Ο στόχος μας δεν ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Μειοψηφία το κομμάτι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε έξοδο. Όμως αλήθεια είναι ότι δεν με επηρέασε την κρίσιμη στιγμή. Πήρα την απόφαση να μην γίνω ο ήρωας της μιας βραδιάς. Δεν κάναμε πίσω  αν βγαίναμε από το ευρώ αυτοί που έχουν τα λεφτά τους έξω θα αγόραζαν όλη την Ελλάδα».  


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις πως «έπεσαν έξω και στις προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα ». 

Για μετεκλογικές συνεργασίες: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πρόεδρος και τα στελέχη και ταγραφεία και η γραφειοκρατία του είναι ο κόσμος του τα λαικά στρώματα. 'Εχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και πρόγραμμα με στόχο την πλειοψηφία. Ξέρουμε να κάνουμε συνεργασίες την κάναμε με Καμμένο που είχαμε διαφορές αλλά ήταν έντιμη συνεργασία. Επέλεξα για ΠτΔ πρόσωπο από συντηρητική παράταξη. Η δική μου η έγνοια είναι στα κρίσιμα σημεία να υπάρχει συνεννόηση για να πάμε μπροστά. Όχι όμως με σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς. Ακόμα και αν δεν έχουμε πλειοψηφία θα έχουμε κυβέρνηση γιατί ο τόπος δεν έχει περιθώρια για πολιτική αστάθεια. Το δίλημμα είναι συντηρητική η προοδευτική κυβέρνηση. Ποιοι θα είναι οι υπουργοί της ΝΔ ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης που έλεγε "δεν θα μου πάρει εμένα τη δόξα η τροικα εγώ θα κάνω απολύσεις". Ο Μεϊμαράκης ηγείται του ψηφοδελτίου Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι εκλογές είναι εκλογές τετραετίας. Ο τόπος θα έχει κυβέρνηση είτε προοδευτική είτε συντηρητική». 

Για την υπόθεση Φλαμπουράρη:

«Κατασκευασμένη η υπόθεση Φλαμπουράρη. Κατηγορείται γιατί δούλευε γιατί πριν μπει στην πολιτική, είχε μια εταιρία».

Για την οικογένειά του:

«Αθλια επίθεση εναντίον μου οι κατηγορίες για την οικογένειά μου. Είμαι οκτώ χρόνια στην πολιτική και ξαφνικά θυμήθηκαν εμένα, τη γυναίκα μου το παιδί μου τη μάνα μου τον πατέρα μου τα αδέρφια μου. Η λογική τους είναι ας ρίξουμε λάσπη για να φανεί ότι όλοι ίδιο είναι».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη και ζήτησε κυρίως από τους νέους να μην γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές. «Όχι για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητα αλλά για να μην αφήσουν να γίνουν πραγματα για αυτούς χωρίς αυτούς».