Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στα «Νέα» και μάλιστα με σχέδιο συγκρότησης κυβέρνησης για την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. 

«Ο μεγαλύτερος πολιτικός μας αντίπαλος είναι μια σκοπίμως καλλιεργούμενη αντιπολιτική λογική η οποία θέλει να ισοπεδώσει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτές τις εκλογές. Είναι ακριβώς αυτή η λογική η οποία τροφοδοτεί και τη δυσπιστία αλλά και την αποχή. Γι’ αυτόν τον λόγο τονίζουμε διαρκώς ότι σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος δεν καλείται να επιλέξει τον καλύτερο διαχειριστή της νέας συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Πολύ περισσότερο καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης αλλά και σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την έξοδο από την κρίση. Από τη μια μεριά η πρόταση της ΝΔ: το μοντέλο της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και το πολιτικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσπάθειας αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πέρα από τα δόγματα της διαρκούς συμπίεσης των μισθών, των οριζόντιων περικοπών και της καταστροφής επιχειρήσεων.

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι απλά ήθελε μέσα από τις εκλογές να δραπετεύσει, επεσήμανε ότι: Η προκήρυξη εκλογών ήταν κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στον λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμά της. Και ο λαός είμαι βέβαιος θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια και να ολοκληρώσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για τους αναποφάσιστους ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η ψήφος στις εκλογές δεν είναι ζήτημα απλής εμπιστοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι κανείς μπορεί να του προσάψει εξακολουθεί να είναι ένα αυθεντικά λαϊκό κόμμα, το κόμμα των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολουμένων. Η ΝΔ είναι, και δεν το αρνείται, το κόμμα της οικονομικής εξουσίας, το κόμμα της ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Αυτό η κοινωνική πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται και γι’ αυτόν τον λόγο θα στηρίξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή».

Η ΝΔ κατεβαίνει με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Με ό,τι ο λαός μας απέρριψε. Πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη σκληρή Δεξιά. Ταυτίζεται πολιτικά με τις πολιτικές της ύφεσης και της αποδιάρθρωσης. Το πρόγραμμά της είναι αυτό της εσωτερικής υποτίμησης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της οριζόντιας περικοπής κοινωνικών δαπανών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αν εφαρμοστεί, θα αποσταθεροποιήσει την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική.

Αν ο ελληνικός λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση, αυτό θα σημαίνει ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δικαίωμα να μην υλοποιήσει αυτή την εντολή. Δεν πρόκειται λοιπόν για απλή πεποίθηση αλλά για πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο εκλογικό σώμα, τόνισε.

Ερωτηθείς  για το δίλημμα που έχει θέσει για προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση, τόνισε: 

Το δίλημμα αυτών των εκλογών που δεν τίθεται απλώς από μας αλλά από την ίδια τη ζωή είναι όχι μόνο ποιος μπορεί να υλοποιήσει τη συμφωνία με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο, αλλά αφορά κυρίως τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας από δω και στο εξής. Ανεργη ανάπτυξη στηριγμένη πάνω στα κοινωνικά ερείπια ή βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Αυτό μεταφράζεται στο δίλημμα προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση. Πρόκειται για δίλημμα καθαρό. Ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης θα είμαστε ή εμείς ή η ΝΔ.