Την πεποίθηση ότι η σημερινή κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εξέφρασε σε σημερινή ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκης Πολιτικής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Όπως δήλωσε:

Το 2014 η ελληνική οικονομία είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας και ήταν κοντά στο να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί. Η νέα κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. 

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η ελληνική κρίση απέδειξε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς της νομισματικής ένωσης, η οποία όπως τόνισε είναι πλέον πολύ πιο ισχυρή απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια και καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια κρίση.

Στην ομιλία του ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη πριν από το 2017, με άμεση δράση χωρίς την ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών 
  • Η δεύτερη με αρχιτεκτονικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, για τις οποίες ανέφερε ότι ήδη ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν εργάζεται επ' αυτού.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η δεύτερη αυτή φάση των μεταρρυθμίσεων θα επικεντρωθεί στη φορολογική ένωση, την αυτόματη διαδικασία σταθεροποίησης και τον μεγαλύτερο επιμερισμό κινδύνου, περισσότερο αλληλέγγυα. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε στην ομιλία του, ότι το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ δεν αρκεί από μόνο του, τονίζοντας ότι «μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο», προσθέτοντας ότι οι μηχανισμοί νομισματικής πολιτικής δεν είναι αρκετοί και ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.