ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ και ο… καναπές καθορίζουν την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης!

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2015, 13:34 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2015, 14:35
Το ΠΑΣΟΚ και ο… καναπές καθορίζουν την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης!
Facebook Twitter Whatsapp

Στη μία δημοσκόπηση προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην άλλη προηγείται η ΝΔ. Και στην τρίτη διαπιστώνεται η απόλυτη ισοπαλία! Όλα αυτά τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες! 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη μία δημοσκόπηση προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην άλλη προηγείται η ΝΔ. Και στην τρίτη διαπιστώνεται η απόλυτη ισοπαλία! Όλα αυτά τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες! Κάποιοι αμφισβητούν τις μετρήσεις. Άλλοι λένε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν δεν βοηθούν για να εντοπιστεί η πραγματική πρόθεση ψήφου των πολιτών. Οι πολλοί όμως, πιστεύουν (και διαισθάνονται) ότι οδεύουμε προς μια βραδιά εκλογών με μεγάλη αγωνία. 

Στο μεταξύ, κάποιοι άλλοι, δεν συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους τον… παράγοντα ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στις εκλογές χωρίς να έχουμε το απόλυτο φαβορί. Τα κομματικά επιτελεία έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δηλώνουν ότι θα είναι οι νικητές των εκλογών. Μεγάλο μπέρδεμα… 

Εδώ, λοιπόν, «μπαίνει» το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά. Γιατί εάν τελικά καταφέρει να είναι το τρίτο κόμμα τότε το πολιτικό σκηνικό θα διαφοροποιηθεί πλήρως και την επομένη των εκλογών το πολιτικό τοπίο δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα. Γιατί και καλή καμπάνια έκανε-ίσως την καλύτερη- αλλά και γιατί η κυρία Γεννήματα μίλησε με απλή γλώσσα στην ψυχή του κάθε ψηφοφόρου του κόμματός της, που είχε εγκαταλείψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις εκλογές του Ιανουαρίου. Άποψη πολιτικών αναλυτών είναι ότι όσο το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του, μπορεί να μην κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, θα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Η αποχή! 

Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πολίτες που δηλώνουν ότι δεν θα φτάσουν ως την κάλπη είναι ακόμα πολλοί. Τόσο πολλοί που πιθανότατα θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η αποχή θα είναι μεγάλη σε κρίσιμες περιφέρειες, στις οποίες οι ετεροδημότες της Αθήνας θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά αν αξίζει ο κόπος να ταξιδεύσουν- υπάρχουν και τα capital controls, ας μην το ξεχνάμε. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30%. Στην ίδια όμως δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι το 28,5% των ψηφοφόρων οι οποίοι δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, τον περασμένο Ιανουάριο είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, 8% ΝΔ. 

Τούτο σημαίνει ότι εάν η αποχή κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, ευνοείται η ΝΔ. Και αν αντιθέτως, τις τελευταίες ώρες, δημιουργηθεί ρεύμα προσέλευσης στις κάλπες, ευνοημένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σημερινή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ  καλείται να πείσει για την ορθότητα της απόφασης του να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο ώστε να σηκώσει από τον καναπέ όσους περισσότερους αναποφάσιστους είναι δυνατόν. Με δεδομένο ότι οι ώρες είναι λίγες και οι οργανώσεις (του ΣΥΡΙΖΑ) δεν διακρίθηκαν, σε αυτή την αναμέτρηση, για την… αυταπάρνησή τους, το βάρος πέφτει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα

Αλλά και αυτό έχει αρχίσει να αμφισβητείται λόγω της πρόσφατης υπόθεσης «Φλαμπουράρη». Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η αποκάλυψη σχετικά με τις εργολαβικές δραστηριότητες του πρώην Υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα έχει βλάψει σοβαρά το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλλά όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν την Κυριακή το βράδυ!