Με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και τις εκρηκτικές του διαστάσεις συναντήθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.  

Απευθυνόμενος στον έλληνα Επίτροπο, ο κ. Μολυβιάτης τού εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την βαθύτατη εκτίμησή του για το έργο που επιτελεί. «Είστε σε μια πολύ υπεύθυνη θέση σε έναν πολύ σημαντικό τομέα και το έργο που κάνετε είναι όχι μόνο σημαντικό αλλά και πολύ ωφέλιμο όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το έργο που επιτελείτε, με τόση επιτυχία με τον τρόπο που ξέρετε εσείς» τόνισε για τον κ. Αβραμόπουλο.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απευθύνθηκε με εγκάρδια λόγια στον Πέτρο Μολυβιάτη, στον οποίο είπε ότι « δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η πατρίδα χρειάζεται τις υπηρεσίες σας, προστρέχει σε εσάς».

Για την Ελλάδα και την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος προσφύγων, ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, αν και έχει «βρει ξανά το ρυθμό της με τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής». 

Αναλυτικά οι δηλώσεις:


Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Καλώς ορίσατε, αγαπητέ φίλε και συνάδελφε.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τιμά και το δεύτερο. Το πρώτο είναι πιο σημαντικό. Ξέρετε την βαθειά αγάπη και το σεβασμό που σας έχω. Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η πατρίδα χρειάζεται τις υπηρεσίες σας, προστρέχει σε εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ εξαιρετική συνεργασία που έχουμε για την αντιμετώπιση του τόσο σημαντικού θέματος της μετανάστευσης και όχι μόνο, καθώς επίσης και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φλογαΐτη.

Όλον αυτό τον καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Ξέρετε ότι έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις αυτό το θέμα, είναι κάτι που συνδέει την εσωτερική με την εξωτερική πολιτική και μόλις έκλεισα έναν κύκλο επαφών με πάρα πολλές χώρες, γειτονικές και άλλες, για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.  Η Ελλάδα έχει βρει ξανά το ρυθμό της, οργανώνεται καλύτερα, γιατί στην αρχή τα πράγματα δεν ήσαν έτσι και όλον αυτόν τον καιρό πραγματικά όλοι συνέβαλαν στο να αρχίσει πλέον να λειτουργεί και το σύστημα υποδοχής. Βέβαια δεν παύει από το να είναι υπό μεγάλη πίεση. Το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η αστάθεια επικρατεί και η ευρύτερη γειτονιά μας είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, να ξεφύγουν από τους διωγμούς. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της και η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή γιατί αυτές οι αξίες από εδώ ξεκίνησαν και εδώ πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορέσουμε ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, την οργάνωσή μας και την αποτελεσματικότητά μας. Αυτή είναι η άποψή μου.

Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ μου φίλε. Χαίρομαι πάρα πολύ για την επίσκεψη και ευχαριστώ για την ενημέρωση που μου κάνετε. Εγώ θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την βαθύτατη εκτίμησή μου για το έργο που κάνετε. Είστε σε μια πολύ υπεύθυνη θέση σε έναν πολύ σημαντικό τομέα και το έργο που κάνετε είναι όχι μόνο σημαντικό αλλά και πολύ ωφέλιμο όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το έργο που επιτελείτε, με τόση επιτυχία με τον τρόπο που ξέρετε εσείς.