Τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, υποδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «η τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών δεν πήγε καλά». 

«Κάποιες χώρες δεν έδειξαν διάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα που έχει προτείνει η Επιτροπή. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια τώρα ν΄ αλλάξουν τα πράγματα, γι΄ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια περιοδεία μου σε όλες τις χώρες της περιοχής, ας πούμε στην Ουγγαρία, στη Γερμανία και αλλού. Θέλω να πιστεύω ότι ενόψει της επόμενης υπουργικής, τα πράγματα θ΄ αλλάξουν, θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, θα σκέπτονται όλοι και θα ενεργούν ευρωπαϊκά, και βέβαια αυτό θα κορυφωθεί την επόμενη μέρα με τη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Γνωρίζω το ενδιαφέρον που δείχνετε κύριε Πρόεδρε γι΄ αυτή την υπόθεση, γιατί αφορά άμεσα και στην Ελλάδα, η οποία τελεί υπό πίεση αυτόν τον καιρό, αλλά πρέπει να σας πω ότι τα πράγματα είναι, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, σε καλό δρόμο. Θα βοηθηθεί η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδος. Αρκεί να σας πω ότι δρομολογήθηκαν διαδικασίες και τη Δευτέρα καταβάλλεται και η πρώτη -ας πούμε- δόση των τριών εκατομμυρίων, για να ενισχυθεί η χώρα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά σε καθαρά πλέον ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών κατακλύζουν την Ευρώπη. Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές από τις χώρες έχουν αρχίσει μεταξύ τους και ένα είδος blame game, δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς φροντίζουμε να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να σταματήσουμε αυτές τις αλληλοκατηγορίες. Και να πω και κάτι τελευταίο. Η Ευρώπη, η Επιτροπή, αυτό που έπρεπε να κάνει το έχει κάνει και θα συνεχίζει να το κάνει στο μέλλον. Κατέθεσα και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη. Μεγάλη η ευθύνη των κρατών-μελών για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής που έχει και την ανθρωπιστική της πλευρά, αλλά και την κοινωνική και τη γεωπολιτική», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε πως «η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδίως στον κύριο Τίμερμανς και σ΄ εσάς, είναι γνωστό ότι αυτές τις υποχρεώσεις τις έφερε σε πέρας». 

«Γι’ αυτό και έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά θα ήθελα να τονίσω κάτι, γιατί ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να αποδίδει κανείς τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: Οφείλω να εξάρω την συμβολή σας στη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Ορθώς το είχατε διαβλέψει από νωρίς ότι θα ήταν δύσκολο οι Υπουργοί Εσωτερικών να καταλήξουν σε συμπεράσματα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκλήσεις που δεν τις είχε αντιληφθεί πλήρως, μολονότι και τότε είχατε ολοκληρωμένη εισήγηση, εννοώ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Είναι, λοιπόν, η συμβολή σας σημαντική κατά το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής και με αυτό το αντικείμενο ως αποκλειστικό θέμα, για την διαμόρφωση μιας πραγματικής μεταναστευτικής- προσφυγικής πολιτικής ενόψει της ιδιομορφίας που έχει σήμερα το προσφυγικό λόγω του πολέμου στη Συρία. Και είναι τόσο περισσότερο σημαντικό το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής όσο η Ευρώπη αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, γιατί ξέρει να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων καθορίζοντας ποιο είναι το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτή η Σύνοδος Κορυφής τί αποδεικνύει πέραν της επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων που υπάρχουν; Ότι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο Άνθρωπος. Μονάδα μέτρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Άνθρωπος, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Δεν είναι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Και τούτο το αποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄ αυτό τονίζω την συμβολή σας στην σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Και να πω και κάτι που μπορεί να μην είναι γνωστό: Είναι σημαντικό αυτό που τονίσατε στην Ουγγαρία για το καθήκον που έχει η Ευρώπη να συμπαρασταθεί σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου, ιδίως, όμως, στους Σύριους πρόσφυγες. Διότι είναι ένα καθήκον χριστιανικό, όπως είπατε. Τί συμβολίζει αυτό; Ξαναφέρνει στην επιφάνεια ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη, που αποτελεί την βάση του κρατικού οικοδομήματος και, βεβαίως, στον χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης και της αγάπης. Το ότι ξαναγυρνάμε στις ρίζες μας είναι πολύ σημαντικό. Και το ότι αυτό συμβαίνει την εποχή που εσείς, ο κ. Τίμερμανς και ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ είναι «στο τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό είναι επίσης σημαντικό. Και οφείλω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, να το επισημάνω», κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.