Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «ψήφος στη ΝΔ σημαίνει σταθερότητα». 

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «κατεστημένο» και πως «είναι ηλικιακά νέος αλλά αντιπροσωπεύει το παλαιοκομματικό, λέει ψέμματα, δεν κατάφερε τίποτα, δεν εκπλήρωσε καμία υπόσχεση. Μας είπε ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις, και τις μείωσε κατά 6% και όχι 2% όπως είπε ο ίδιος το πρωί». 

Αναφερόμενος στο σύνθημα, περί παλιού και νέου, τόνισε πως αυτό είναι διχαστικό και εξήγησε:

Πιστεύω πως μπορεί να συμβαδίσει το παλιό με το νέο. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 18 – 20 χρόνια, αλλά η χώρα ήταν στην κανονικότητα. Η χώρα τώρα είναι σε ειδικές συνθήκες, υπάρχει οργή και οι πολίτες τα χρέωναν όλα στο πολιτικό σύστημα. Όταν ο κ. Τσίπρας έγινε έμπορος ελπίδας, κέρδισε κιόλας. Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, και το κόμμα του κ. Τσίπρα θα γυρίσει στα φυσιολογικά του ποσοστά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί για την Αριστερή Πλατφόρμα, πλέον έχει την ομάδα των «53». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ο κ. Τσίπρας πήρε 251 ψήφους, πήγε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη και τώρα επέστρεψε στο επίπεδο κομματάρχη, γιατί πολύ απλά δεν το άντεξε. Δείτε τους 53, εάν είναι πρώτο κόμμα δεν θα μπορεί να ψηφίζει νόμους. Έχει στρατηγικό κενό, εάν πει ναι σε συνεργασία εφόσον είναι δεύτερος θα του μείνουν 20 άτομα. Είναι ο μόνος αρχηγός που είχε τόσες απώλειες σε όλες τις ψηφοφορίες». Όπως είπε, ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει «μη ύπαρξη κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας στις ψηφοφορίες, επεσήμανε πως «εμείς ψηφίσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» και τόνισε πως η ΚΟ του κόμματος ήταν σε εκβιασμό, γιατί όπως είπε, «σε διαφορετική περίπτωση θα βγαίναμε από το ευρώ». 

«Ο πολίτης πρέπει να συγκρίνει πως ήταν τα πράγματα το Γενάρη, και πως είναι τώρα. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας, τι πρέπει να κάνουμε» επεσήμανε και πρόσθεσε: 

Ο πολίτης να συγκρίνει τα πεπραγμένα του επταμήνου με τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Μόνο εάν η ΝΔ είναι πρώτη θα υπάρξει κυβέρνηση και σταθερότητα. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως, «δεν είναι τόσο σημαντική η συζήτηση για το χρέος» και ότι ο κ. Τσίπρας την ανέδειξε ως τέτοια. «Και το Νοέμβριο του 2012 υπήρχε η συμφωνία για το χρέος, κάτι αντίστοιχο είναι και τώρα» είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε το βασικό διακύβευμα της συμφωνίας, για το κόμμα του: 

Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εμείς πιστεύουμε και ο κ. Τσίπρας τις διέκοψε. Ο πολίτης καλείται να αποφασίσει εάν η χώρα θα έχει σταθερότητα και θα διασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία ή θα πάει με τον κ. Τσίπρα που είναι άπειρος και δεν υπολόγισε τη δύναμη της Μέρκελ ή των αγορών. 

Είπε πως θα καταψηφίζει η Νέα Δημοκρατία, μέτρα στα οποία διαφωνεί και έφερε ως παράδειγμα τον ΦΠΑ 23% στην Παιδεία

Αναφερόμενος στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε πως «θα συνεννοηθούμε με τις πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν θέλει». Πάντως, άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, εκφράζοντας αμφιβολίες το εάν θα αποκριθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα έρθει μαζί μας, αφού μας στο είπε ο άνθρωπος, το έχει αποκλείσει», είπε και διερωτήθηκε: «Γιατί όμως το απέρριψε, υπάρχει κάτι;»

«Ας αναλογιστούν οι πολίτες τι καταστροφή έφερε η στάση του κ. Τσίπρα όλους αυτούς τους μήνες» σημείωσε και αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν κατά τις διερευνητικές εντολές μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την πρωθυπουργία. 

«Ο ίδιος υποχρεούται να μπει στην ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, αλλά καθίστε να δούμε εάν θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί και να του φύγουν οι “53” και να μείνει με 20 βουλευτές» είπε, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Τσίπρα. 

«Μέχρι το Σεπτέμβριο η τρόικα δεν δέχεται κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση είπε. Μέχρι το Πάσχα δεν ακουμπάς τί-πο-τα, δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή» ανέφερε δε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με πολιτική σταθερότητα από το Πάσχα του 2016, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή το πακέτο Γιούνκερ η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξης. Δεν είναι μείζον το θέμα του χρέους επέμεινε. 

«Η σωτηρία της χώρας έγινε μία μπίζνα»

Άφησε εξάλλου αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, αλλά και για τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη. «Και γω έκανα διαπραγμάτευση, αλλά δεν φώναζα τον κ. Βαρουφάκη και τους ξένους συμβούλους του – εκπροσώπους των funds- να εκπονούν εναλλακτικά σενάρια» είπε και συνέχισε: 

Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε πάρα πολλά και ο κ. Τσίπρας δεν τα διέψευσε, αντίθετα τα επιβεβαίωσε. Οι σύμβουλοι είναι για κάποια σημεία, όχι για όλα τα θέματα της χώρας, πόσο μάλλον όταν οι σύμβουλοι αυτοί είναι εκπρόσωποι των funds. Το θέμα της σωτηρίας της χώρας έγινε μια μπίζνα. Αυτό έχει λεχθεί και από υπουργούς του κ. Τσίπρα, για τους οποίους ο ίδιος είπε πως έκανε λάθος. 

«Του είπα του κ. Τσίπρα ότι σας πήγαινε ο υπουργός σας των Οικονομικών στα βράχια. Μόλις άλλαξε ο κ. Βαρουφάκης ήρθε η συμφωνία σε μόλις τέσσερις ημέρες. Τυχαίο είναι αυτό;» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Όλα στο φως, ακόμη και η λίστα Τσίπρα»

Επίθεση εξαπέλυσε και για τα θέματα της διαφθοράς. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βάλει πλαστά μηνύματα. Έχει παρασυρθεί τελευταία και στα θέματα διαφθοράς. Εγώ όλα στο φως τα θέλω, και τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Τσίπρα. Αυτό που γίνεται τελευταία δεν είναι πολιτικός διάλογος» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τι σχέση ο κ. Παπαυσταύρου; Εάν έχει κάτι για τον κ. Παπασταύρου, ας πάει στον εισαγγελέα. Τώρα, ο κ. Τσίπρας υιοθετεί τη ρητορική Καμμένου. Ο κ. Παπασταύρου δεν ήταν υπουργός Επικρατείας και κολλητός του κ. Τσίπρα. Δεν θα δηλητηριάσω την πολιτική ζωή του τόπου. Εγώ δεν μπαίνω σε τέτοια συζήτηση, δεν έχω ασχοληθεί, δεν με ενδιαφέρει και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ασχοληθεί με τον πολιτικό λόγο. Τόσο δηλητήριο βγάζει αυτή η συμπαθητική φατσούλα;» επεσήμανε.