Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

«Η λύση είναι η  ευρύτερη συνεργασία όλων των δυνάμεων που πίστευαν εξαρχής ή αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για το μέλλον του τόπου», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: 

Αν οι εκλογές αυτές διεξαγόντουσαν χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ακόμη και αν η διαφορά του από το δεύτερο είναι μόλις μία ψήφος, η λύση θα είχε ήδη προδιαγραφεί προς όφελος της εθνικής συναίνεσης καθώς τίποτα δεν θα τροφοδοτούσε την αυταρέσκεια του πρώτου κόμματος. Τώρα τη λύση αυτή μπορεί να την επιβάλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, περιορίζοντας την αθροιστική δύναμη των δυο πρώτων κομμάτων και ενισχύοντας το μεσαίο χώρο. Κυρίως τη δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ / Κινήσεις Πολιτών που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής για την εφαρμογή της μονής εφικτής εθνικής στρατηγικής. Καμία περιορισμένου φάσματος συνεργασία δεν επαρκεί και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές θα γίνει και δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, εξακολουθεί να φιλοξενεί στις τάξεις του «αμφίθυμες αντιμνημονιακές δυνάμεις» και σημείωσε:  

Μόνη ειλικρινής, εφικτή και πολιτικά ισορροπημένη λύση είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να αναδείξουν τρίτη δύναμη και εγγυητή των εξελίξεων τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κατακτήσει το 8% που πήρε η Ελιά στις ευρωεκλογές και σημείωσε:

Βρισκόμαστε λίγες ώρες από την κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τη μοίρα του, γνωρίζοντας τώρα τα πάντα. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Όλοι είναι προειδοποιημένοι και οι επιλογές καθορίζουν τη μοίρα του έθνους.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, χαρακτήρισε τη δημοκρατία τους «εξ υφαρπαγής δημοκρατία» και τους κατηγόρησε ότι «ευτέλισαν» τη λαϊκή κυριαρχία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι προσχώρησαν στη γραμμή της υπευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν τη γενναιότητα να το παραδεχθούν. Αναφέρθηκε στην άρνηση του κ. Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες και σχολίασε τα περί «βαριδίων» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: 

Φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοδυναμίας. Θεωρούν παρά φύσιν τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, με τη ΝΔ ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θεωρούν κατά φύσιν συνεργασία με την πιο σκληρή εθνικολαϊκιστική και συνωμοσιολογική δεξιά, με τους ΑΝΕΛ. Και όταν αρχίζουν τα δειλά και πονηρά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς "βαρίδια". Δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ, χωρίς πολιτική ταυτότητα. Χωρίς πολιτικό κεκτημένο. Χωρίς τη δικαίωση της πολιτικής και του αγώνα του. Ενα ΠΑΣΟΚ που δεν σέβονται. Που δεν σέβονται όχι τον αγώνα τον δικό μου, αλλά τον αγώνα όλων των στελεχών μας. Είναι δικό μου θέμα η συμμετοχή σε κυβερνήσεις; Με τον κ. Τσίπρα ή με τον κ. Μεϊμαράκη ή με τον οποιονδήποτε; Μετά από αυτή τη διαδρομή και αυτά που έχουμε να εμφανίσουμε ως κεφάλαιο της ιστορίας του έθνους; Αλλά δεν ήμουνα ποτέ μόνος. Εφαρμόζαμε συλλογικές δύσκολες αποφάσεις κι αυτό αφορά και την Φώφη και τον Ανδρέα και τον Κώστα και τον Μιχάλη και τον Βασίλη και τον Λεωνίδα, και τον Οδυσσέα και τον Γιάννη και όλους με τους οποίους δώσαμε αυτό τον αγώνα.