Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο των εκλογών είναι το όνομα του νικητή, που θα το γνωρίζουμε το βράδυ της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη μάχη, με προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας μπορεί με ασφάλεια να αποκλειστεί. Για να υπάρξει (αυτοδυναμία) ο νικητής πρέπει να κερδίσει ποσοστό 38%, κάτι που όλα δείχνουν ότι είναι αδύνατο.

Ταυτοχρόνως, ιδιαιτέρως δύσκολο φαντάζει και το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και ότι αποτελεί το σενάριο που επιθυμούν και οι δανειστές της χώρας.

Στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθοριστικής σημασίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θα είναι η τύχη των ΑΝΕΛ. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, θα αποτελεί μονόδρομο η τριπλή συνεργασία: ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι. Ο Αλ Τσίπρας έχει ήδη ανοίξει παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη του κόμματός του αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και ο Πρωθυπουργός και το μόνο που μένει να ξεπεραστεί είναι κάποιες επιφυλάξεις που διατυπώνει για το Ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μια «κυβέρνηση της κεντροαριστεράς».

Εάν οι ΑΝΕΛ καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυσκολότερες. Πιθανότατα το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα επαρκεί, οπότε και πάλι θα πρέπει να αναζητηθούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Όμως τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιδρούν στην προοπτική συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να άρει τις επιφυλάξεις τους και να σχηματίσει μια κυβέρνηση «ευρέως φάσματος» από την οποία θα λείπει ουσιαστικά μόνον η ΝΔ.

Στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της ΝΔ, οδεύουμε προς μια κυβέρνηση με τη συνεργασία (και πάλι) του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως θα αρνηθεί να συμμετάσχει. Τότε μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε την «επιστροφή στην κανονικότητα» που λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιας και αυτή η συνεργασία θεωρείται από τους περισσότερους πιο «λογική». Τα τρία κόμματα βρέθηκαν πρόσφατα στο ίδιο μετερίζι ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εμπειρία κυβερνητικής συνεργασίας. Οι ΑΝΕΛ, αν βρίσκονται στη Βουλή, σε τέτοια κυβέρνηση δεν έχουν θέση, ακόμη και αν (πράγμα απίθανο) το θελήσουν.