Πάνος Ρασσιάς

Με το σύνθημα «καμία χαμένη ψήφος» έκλεισε την προεκλογική μάχη η ΝΔ, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να στέλνει το μήνυμα προς όλους τους πολίτες, ότι κάθε ψήφος στην κεντροδεξιά παράταξη «είναι κρίσιμη και χρήσιμη». Άλλωστε η στρατηγική των τελευταίων 72 ωρών της Συγγρού επικεντρώθηκε γύρω από δύο βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν την μάχη της Κυριακής, την αποχή και τους αναποφάσιστους.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι νέοι και γυναίκες που έχουν ένα κοινό πρόβλημα, την ανεργία, ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε την Τετάρτη στους νέους και χθες στις γυναίκες, σε αντίστοιχε εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό της ΝΔ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως εξηγούσε κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό της αποχής και κυρίως η έκταση των διαρροών στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση. Αν το εκλογικό σώμα πλησιάζει τα 6 εκ. ψηφοφόρους το αποτέλεσμα θα κλίνει προς την Κουμουνδούρου, αν πλησιάζει προς τα 5,5 εκ., η αποχή θα λειτουργήσει υπέρ της ΝΔ.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη, λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τις γυναίκες της ΝΔ, ζήτησε να «μην πάει καμία ψήφος χαμένη σε ναζιστικά μορφώματα ή σε κόμματα που δεν μπορούν να συνεργαστούν», όπως επίσης «καμία ψήφο μην την πάρει το Ποτάμι ή το τρενάκι του Πάνου Καμμένου».

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, όπως έλεγαν από τη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν πραγματικός και εμφάνισε πρωθυπουργικό προφίλ. Επίσης όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε την αλήθεια, δεν υποσχέθηκε τίποτε που δεν μπορεί να υλοποιηθεί και παρουσίασε έναν ευκρινέστατο οδικό χάρτη με τα βήματα που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση, για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη και να σταθεί στα πόδια της.

Στη βάση αυτή δομήθηκε και η προεκλογική ρητορική της Συγγρού για σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας, καθώς στα 3 επόμενα χρόνια δεν υπάρχουν άλλες εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές). «Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο με κορμό τη ΝΔ, που εγγυάται και τη σταθερότητα και τις συνεργασίες», ήταν το βασικό επιχείρημα των γαλάζιων στελεχών που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.

Στον αντίποδα, υπενθυμίζουν, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που χάσει - κερδίσει έχει ξοδέψει το πολιτικό του κεφαλαίο, αφού βρίσκεται, όπως λένε, σε στρατηγικό κενό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα είναι εξαιρετικά πιθανό, προσθέτουν, να έχουμε πολύ σύντομα πάλι εκλογές αφού δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του. Χθες πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, συμμετέχει- δε συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ εφόσον είναι πρώτη, θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή στη ΝΔ υπάρχει αισιοδοξία για την εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη είναι εφικτός στόχος, λένε τα γαλάζια στελέχη, τα οποία σημειώνουν ότι ακόμα και η εικόνα του μεγάλου ντέρμπι που υπάρχει είναι κέρδος για την ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης χθες μιλώντας στις γυναίκες τις κάλεσε να μην λαμβάνουν υπόψη τις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά να δώσουν τη μάχη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής που θα κλείσουν οι κάλπες.