Με την αισιοδοξία στα ύψη, μετά τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος -τη μεγαλύτερη που πραγματοποίησε κόμμα στην Αθήνα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις κάλπες. Με τον αέρα του πρώτου, όπως υποστηρίζουν, δίνουν τη μάχη για όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες και -γιατί όχι;, αν και δύσκολος στόχος- με την αυτοδυναμία.

Οι παραπάνω προσδοκίες τίθενται, από την άλλη, υπό την αίρεση ενός κατά βάση, παράγοντα: την αποχή. Πόσο υψηλά θα είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που θα επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία;, είναι το ερώτημα που ταλανίζει το επιτελείο Τσίπρα τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες. Πολλώ μάλλον που οι περισσότεροι από αυτούς τους αναποφάσιστους είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η χαμηλή ακόμη και τώρα, συσπείρωση.

Συνεπώς, όλα εξαρτώνται από ένα «εάν»… Σε αυτούς μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον επίλογο της προεκλογικής καμπάνιας, και τους μίλησε με επιχειρήματα, ζητώντας τους «να μη μείνουν στη μέση».

Ποντάροντας όμως ότι θα κερδίσει στο «παρά ένα» και εκείνους τους ψηφοφόρους, που παραδοσιακά «πάνε με το νικητή», αποφάνθηκε: «Η σημερινή συγκέντρωση έκρινε το αποτέλεσμα», ρήση που θύμισε τους ιστορικούς ηγέτες της δεκαετίας του ’80.

Στα τελευταία κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παρουσίες από το εξωτερικό: κοντά στους παραδοσιακούς ηγέτες της αριστεράς, Π. Λοράν από τη Γαλλία και Γκρ. Γκίζι από τη Γερμανία, ήταν εκεί και ο ηγέτης των Podemos Π. Ιγκλέσιας, και η ευρωπαία επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων Σκ. Κέλερ –δύο παρουσίες «φρέσκες» ηλικιακά και πολιτικά, που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «πόντους» ανανέωσης και πολιτικής διεύρυνσης.

Πόντοι εξαιρετικά χρήσιμοι συν τοις άλλοις γιατί ο Αλ. Τσίπρας το μεγάλο στοίχημα που δίνει -πέραν της επανεκλογής του- είναι αυτό της δημιουργίας του μεγάλου προοδευτικού πόλου που θα παίζει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια.