Γράφει ο Ορέστης Αοστολόπουλος

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετά τις εκλογές να συνεργαστεί με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ζητήσει συνεργασία για τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης. Στο ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς έχουν απλώσει χείρα συνεργασίας προς τα κόμματα της Αριστεράς.

Το ίδιο είχε πράξει και ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει το 36%. Τώρα που το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο γίνεται μια πιο προσεκτική αναγνώστη όσων έχουν γίνει στο παρελθόν. Ο Κώστας Λαλιώτης που επανήλθε στο προσκήνιο από το 1993 είχε μιλήσει για την ανάγκη συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με κινήματα και κόμματα της Αριστεράς.

Το κείμενο του κυρίου Λαλιώτη είχε δημοσιευτεί στις 17 Μαρτίου του 1993 στο Βήμα και αναφέρει "όλες οι συνιστώσες της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς οφείλουν να ξεπεράσουν τα χαρακώματα, τα σύνορα και τα μικρομάγαζα. Να συμπορευτούν και να συνιπάρξουν με τις διαφορές τους. Να μπουν στον πειρασμό του γόνιμου διαλόγου και της ώσμωσης των ιδεών και των προτάσεών τους και όχι στην ευκαιριακή και ανυπόληπτη συγκόλληση των κορυφών τους".

Όλα αυτά δείχνουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά είναι πρώτο κόμμα δεν αποκλείεται η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην οποία ενεργό ρόλο θα παίξει ο κύριος Λαλιωτης.