Εκπλήξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες ανάλογα με το διακύβευμα της κάλπης, αναμένεται να επιφυλάσσει για τα κόμματα και αρκετά προβεβλημένα τους στελέχη το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Μπορεί το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται με λίστα να τερματίζει την αγωνία πολλών υποψηφίων για τη ‘’μάχη του σταυρού’’ δημιουργεί, ωστόσο, άλλα ζητήματα καθώς αρκετοί ‘’σταρ’’ του κοινοβουλίου ίσως διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους, ανάλογα με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και του τελικού αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την πρωτιά με ελάχιστη διαφορά από την ΝΔ, τότε η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές, ενώ αν έρθει δεύτερος, τότε υπάρχει η πιθανότητα μεγάλα ονόματα με έντονη παρουσία στην προηγούμενη κυβέρνηση να μην εκλεγούν. 

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ίσως το πιο ‘’σταθερό’’ αν και ούτε εκεί μπορεί να αποκλειστούν οι ανατροπές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει στην τέταρτη θέση την Τασία Χριστοδουλοπούλου και την ΝΔ τον Βασίλη Οικονόμου. 

Στην Α΄Αθήνας, αν μπουν οκτώ κόμματα στην Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, πιθανοί να βρεθούν εκτός Βουλής είναι ο Χρ. Βερναρδάκης – από τον ΣΥΡΙΖΑ- και ο Νικήτας Κακλαμάνης από την ΝΔ. 

Στην Β΄ Αθήνας, σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται σε 3-4 βουλευτές, αν κόψει πρώτος το νήμα, ενώ αν χάσει, τότε θα εκλέξει λιγότερους.

Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, ονόματα όπως Γ. Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αν. Καββαδία και Στ. Παναγούλης- οι οποίοι βρίσκονται κάτω από την 13η θέση- κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. 

Στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει την πρώτη θέση, υπολογίζεται ότι θα εκλέξει μέχρι 15 βουλευτές και έτσι θα έχουμε και… επιστροφές προσώπων όπως ο Γ. Μιχελάκης και η Κατερίνα Παπακώστα. 

Στην Α΄Θεσσαλονίκης, το παιχνίδι ‘’παίζεται’’ με την Ένωση Κεντρώων, που  υπάρχει πιθανότητα να πάρει 2 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ‘’χαμένοι’’ θα είναι ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και η Β. Τεκτονίδου. 

Εξάλλου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρωτιά, τότε θα διατηρήσει 2 ή 3 έδρες σε περιφέρειες όπως η Αχαϊα, το Ηράκλειο και η Β΄Πειραιά, όμως αν η ΝΔ βρεθεί στην πρώτη θέση, τότε ονόματα όπως αυτό του Γ. Βίτσα μπορεί να χάσουν την έδρα τους. 

Οι μεγάλες ανατροπές, όμως, αν τελικά η ΝΔ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, θα έρθουν στην περίπτωση περιφερειών που εκλέγουν τέσσερις βουλευτές όπως η Πέλλα, τα Τρίκαλα, η Καβάλα, η Πιερία, τα Χανιά. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις τρεις από τις τέσσερις έδρες. Αν κερδίσει τις εκλογές θα μπορέσει να τους διατηρήσει. Σε περίπτωση ήττας, όμως, τότε μπορεί να χάσει μέχρι και 23 βουλευτές, οι έδρες των οποίων ‘’πάνε’’ στην ΝΔ, ενώ στα Χανιά, όπου το Ποτάμι έχει μεγάλη δυναμική, ίσως και να μην εκλέξει κανέναν. Και σε αυτό το σενάριο, οι χαμένοι θα είναι ονόματα όπως αυτό του τέως υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, της Θ. Τζάκρη κ.ά. 

Στις εξαεδρικές περιφέρειες, ακόμα και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και να χάσει δύο έδρες στην Μαγνησία. Σε περίπτωση, ωστόσο νίκης, της Νέας Δημοκρατίας, κινδυνεύουν να μην εκλεγούν ονόματα όπως ο τέως υπουργός Θ. Δρίτσας. 

Τέλος, σε θρίλερ εξελίσσεται και η περίπτωση των μονοεδρικών περιφερειών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει μόνο τα Γρεβενά. 

Τώρα, ακόμα και σε περίπτωση νίκης, η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να ‘’πάρει πίσω’’ Φωκίδα και Ευρυτανία, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει με αξιώσεις Λευκάδα, Κεφαλονιά, Σάμο και Ζάκυνθο. Άρα ονόματα όπως ο Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, ο Γ. Καραγιώργος και ο Δ. Σεβαστάκης είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής. 

Όλες οι εξελίξεις για τις βουλευτικές εκλογές 2015