Ευρύτερη στήριξη στη νέα κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα υπάρξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την καθαρή επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι το άθροισμα των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση μπορεί να «αβγατίσει», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τη μορφή που θα πάρει η στήριξη αυτή σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

Όπως είπε, άλλωστε, δεν είναι λογικό να υπάρχει πολεμική ρητορική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα του Κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη, στην οποία μπορεί να στηριχθεί. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή ευρωαπαϊκή δύναμη, ενώ προέβλεψε ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. 

Κυβέρνηση τετραετίας - Τέλος στο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο»

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία, ενώ σημείωσε ότι είναι μια επιβράβευση της προσπάθειας των τελευταίων επτά μηνών από τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η εντολή που δόθηκε είναι για κυβέρνηση τετραετίας, ενώ χαρακτήρισε πλασματική την αποχή, καθώς οι κατάλογοι είναι παλαιοί και χρειάζονται εκκαθάριση. Τόνισε, μάλιστα, δεν πίστεψε ποτέ ότι η εκλογική αναμέτρηση θα ήταν ντέρμπι, ωστόσο δεν περίμενε ότι το κόμμα θα έφτανε σε τόσο υψηλό ποσοστό. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά υπάρχει πλεόν μια συμφωνία που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εθνική προσπάθεια, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Συμβούλιου, αντίστοιχου το εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο θα μετέχουν κόμματα και φορείς.

Αύριο η ορκομωσία Τσίπρα - Άμεση ανάληψη εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς θα κινηθούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί Πρωθυπουργός αύριο αργά το απόγευμα, ενώ αναμένεται να λάβει άμεσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να σχηματίσει δικομματικό σχήμα με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Με το δεδομένο αυτό θα προσέλθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα του παραδώσει την εντολή και ο κ. Τσίπρας θα τού γνωστοποιήσει ότι έχει την απαραίτητη πλειοψηφία. Έτσι η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί αυτομάτως σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την Τρίτη το βράδυ θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο. 

Ο νέος πρωθυπουργός θα μεταβεί, μάλιστα, την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ενώ ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2016 το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωκομματικό πεδίο , στις αρχές του 2016 ή το αργότερο την Άνοιξη του νέου έτους θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι οργανώσεις σε ένα λαϊκό κομμάτι που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ