Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο είναι οι ελληνικές εκλογές και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να τονίζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της επομενης μέρας.

«Ο Τσίπρας επιστρέφει στην εξουσία με αποφασιστική νίκη στις εκλογές» αναφέρει το πρακτορείο Reuters. To πρακτορείο κάνει λόγο για απροσδόκητα ευρεία επικράτηση σημειώνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη εντολή να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας σε ανάκαμψη.

Προσθέτει ακόμα ότι η ψήφος επικύρωσε ότι ο αριστερός ηγέτης θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στην Ελλάδα, παρά το ότι τον εγκατέλειψαν οι ριζοσπάστες του κόμματός του, αφότου υπέκυψε στη λιτότητα για ένα νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη.

Οι Financial Times τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει καθαρή νίκη στις ελληνικές εκλογές» προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει αλλά προειδοποιεί για τις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν. Αν και κατηγορήθηκε για προδοσία από την άκρα αριστερά, οι έλληνες ψηφοφόροι για ακόμα μία φορά έδειξαν την πίστη τους στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μεγάλη νίκη του Τσίπρα στην Ελλάδα, παρά την αναμέτρηση με την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος της αναφοράς του Bloomberg. To δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην εξουσία έπειτα από μία εμφατική εκλογική νίκη, έχοντας μία νέα εντολή υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περισσότερη λιτότητα.

Η Wall Street Journal εκτιμά ότι «το ελληνικό αποτέλεσμα στις εκλογές πιθανώς σηματοδοτεί παύση στην αναταραχή». Ο Αλέξης Τσίπρας έτοιμος να γυρίσει στην πρωθυπουργία, έπειτα από μια ηχηρή επανεκλογή, αυτή τη φορά με εντολή να εφαρμόσει τη σκληρή λιτότητα, για την αντίσταση κατά της οποίας είχε εκλεγεί αρχικά, υπογραμμίζεται.

«Ο θριαμβευτής Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού» αναφέρει το CNBC, έχοντας φωτογραφία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Ο επανεκλεγείς έλληνας πρωθυπουργός θα δημιουργήσει μία κυβέρνηση 155 εδρών με τους ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Εκτενείς ήταν και οι αναφορές στον γερμανικό Τύπο, ο οποίος εστιάζει στη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος. 

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της Sueddeutsche Zeitung, με την οικονομική Handelsblatt να κάνει λόγο για την «ώρα της αλήθειας» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η εφημερίδα Bild έχει τίτλο «Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα» ενώ το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» τόνισε ότι «και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού».

«Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοινώνει τον σχματισμό κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες» είναι ο τίτλος της γαλλικής «Le Monde», που συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε χτες με 35%.

Οι ελληνικές εκλογές και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation με τίτλο «Ελλάδα: Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του». O ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τους βουλευτές με τους οποίους θα σχηματίσει μία συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως την πρώτη φορά, επισημαίνεται.

Βασικό θέμα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στον ιστότοπο του βρετανικού BBC. «Ο Τσίπρας πανηγύρισε τη νίκη στις εκλογές» γράφει, προσθέτοντας ότι ήταν η πέμπτη εκλογική μάχη μέσα σε έξι χρόνια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εξουσία στις ελληνικές εκλογές» είναι ο τίτλος του Guardian, σημειώνοντας την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζεται ο θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, παρά την ταραγμένη πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδρασε από τη σκληρή μάχη (σ.σ. με τη ΝΔ) και αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα ξανά» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη λιτότητα.