current views are: 5

21 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:04

Ο Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση – Τα ονόματα και οι επόμενες κινήσεις

Πρωθυπουργός ορκίζεται  σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 06:04’
αρθρο-newpost

Πρωθυπουργός ορκίζεται  σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Πρωθυπουργός ορκίζεται  σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εξασφαλισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία με την δυνατότητα συγκρότησης δικομματικής  κυβέρνησης θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο γι’ αυτήν την δυνατότητα προκειμένου να τελειώσουν άμεσα οι διαδικασίες ορκωμοσίας της κυβέρνησης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί τα κομματικά όργανα, ενώ σήμερα θα τηλεφωνήσει και στα στελέχη με στόχο να κλείσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα αξιοποιήσει όλα τα στελέχη που τις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης αλλά και της διάσπασης του κόμματος δεν εγκατέλειψαν την μάχη και στάθηκαν στο πλευρό του.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν στην νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Βούτσης εφόσον δεν ορκιστεί Πρόεδρος της Βουλής. Υπουργικό ρόλο μπορεί να κληθεί να αναλάβει και ο Γιάννης Μπαλάφας, ενδεχομένως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να σκέφτεται την συγκρότηση ενός συμβουλίου για ευρωπαϊκά θέματα, στο οποίο θεσμικά μπορεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών δυνάμεων με συμβουλευτικό ρόλο στον εκάστοτε υπουργό. 

Επίσης, για το θέμα του χρέους η νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ζητήσει από τα άλλα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια για την απομείωσή του.. 

Στελέχη της Κουμουνδούρου  ανέφεραν  το βράδυ πως αύριο θα ορκιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και ότι την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό που είναι νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα τόσο της Ευρώπης όσο και της δικομματικής. Την Κυριακή δε θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ. Εκεί πιθανότατα θα συναντηθεί ατύπως και με τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Τα ίδια στελέχη διαβεβαίωναν πως η Κουμουνδούρου ουδέποτε πίστεψε πως οι εκλογές θα ήταν ντέρμπι και τόνιζαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμη και με την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου. 

Τα ίδια στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα προβλέπουν μεγαλύτερες  αναταράξεις στον χώρο της αντπολίτευσης παρά στον ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν ούτε κυβερνητικές αναταράξεις. Αντίθετα, λένε η κυβέρνηση θα είναι συμπαγής. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να διεξαχθεί την άνοιξη. 

Όλες οι εξελίξεις για τις βουλευτικές εκλογές 2015


σχετικα αρθρα