Σε … (πολιτικό) δρομέα μεγάλων αποστάσεων τείνει να αποδειχθεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που αυτός και το κόμμα του περνούν εκλογικά αλώβητοι από ένα Μνημόνιο (αρκεί να το συγκρίνει κανείς με την τύχη που είχαν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά).

Εάν σε αυτό δε, προσθέσει κανείς ότι η κυβέρνησή του έπεσε εκ των έσω (κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ευθέως λόγο για «αποστασία»), τότε το πολιτικό επίτευγμα του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. 

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι η περίπτωση του πολιτικού θα επαναπαυτεί στις δάφνες του, καθώς σιχαίνεται την… ακινησία. Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την άσκηση πολιτικής, θα λάβει μεγάλες πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν, όπως πιστεύει, τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα για πολλά χρόνια. Εν πρώτοις αναμένεται να συμπιέσει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σε αυτό θα έχει σύμμαχό του, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Με τον Φρ. Ολάντ οι σχέσεις είναι αγαστές, στενές, ενώ και η πρώτη αντίδραση του Γάλλου Προέδρου για το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν απολύτως θετική υπέρ Τσίπρα. Ριζικά έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σοσιαλιστές και Πράσινοι πίνουν νερό στο όνομά του. Ποια θα είναι η απάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στα ανοίγματα Τσίπρα;, είναι το ερώτημα που θα τεθεί εκ των πραγμάτων. Και, ξεκινώντας από τα πιο άμεσα, θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς τι σήμα θα στείλει μέσω της σύνθεσης της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη «επιθετικού» προσανατολισμού κίνηση, αλλά με αποδέκτη το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τη φορά αυτή, είναι η πρόσκληση που θα απευθύνει σε όλα τα κόμματα για την «εθνική προσπάθεια», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτηρίζει, του χρέους. Όταν η πρόσκληση αυτή φθάσει στην ΝΔ, πώς θα απαντήσει εκείνη;, είναι ένα ακόμη ερώτημα. 

Οι «επιθετικές» πρωτοβουλίες Τσίπρα δεν θα έχουν αποδέκτη πάντως μόνο τα άλλα κόμματα, αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του. Η προηγούμενη εμπειρία, της αποχώρησης του ½ της Κεντρικής Επιτροπής, κίνηση ωστόσο που του κόστισε μόλις μία μονάδα και ένα κόμμα από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ, που έμεινε όμως εκτός Βουλής, είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γρήγορα, γενναία βήματα, πρώτα και κύρια στο άνοιγμα των οργανώσεων στους νέους ψηφοφόρους του. Και αμέσως μετά, έκτακτο συνέδριο στις αρχές του χρόνου, το αργότερο την άνοιξη. «Από τον ΣΥΡΙΖΑ των μηχανισμών, στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών», όπως λέει συνεργάτης του.