Ξεκάθαρο μήνυμα για την εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος έστειλαν Βρυξέλλες και Βερολίνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, με τα συγχαρητήρια να συνοδεύονται από... αυστηρές υπενθυμίσεις.

Οι εταίροι κινήθηκαν με κοινή γραμμή στις δηλώσεις τους, όπως είχε συμβεί, άλλωστε και προεκλογικά. Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί «γρήγορα κυβέρνηση» και ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος». «Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων» και «έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προκειμένου «να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί προσβλέποντας σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «πιστεύουμε πως είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να σχηματισθεί γρήγορα και να επιμείνει στο πρόγραμμα (για το τρίτο σχέδιο αρωγής που υιοθετήθηκε αυτό το καλοκαίρι) και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Είναι γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε» το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, υπενθύμισε, συμπληρώνοντας: 

Ελπίζουμε συνεπώς πως το νέο κοινοβούλιο θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πολύ περισσότερο που αποτελείται ουσιαστικά από τους ίδιους σχηματισμούς.

Νωρίτερα, την δέσμευση της Ελλάδας σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας επίσης ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης. Εκτίμησε δε, ότι «η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Τα μηνύματα δεν έλειπαν και από την συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον κ. Τσίπρα. «Η αφοσίωση και η άσκηση ηγεσίας από την πλευρά σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι καθοριστική για να γίνει η διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα γερμανικά μηνύματα

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της έθεσε ως βάση συνεργασίας με την Αθήνα την εφαρμογή του προγράμματος. «Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μίγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας» επισήμανε, ακόμη.

«Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είναι επώδυνη για τον ελληνικό λαό, όμως η χώρα παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύοντας εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.