Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στόχος είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχει το τρίτο πρόγραμμα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετέβη πέντε λεπτά μετά τις 18.00 στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα πρέπει να ορκιστεί το νέο υπυργικό συμβούλιο, ώστε ο κ. Τσίπρας να μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. 

O κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στις 8 το βράδυ αναμένεται η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού  και πιθανότατα αύριο, ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί, θα ορκιστεί η κυβέρνηση, αφού πρώτα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στο νέο σχήμα, όπου θα συμμετέχουν και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ωστόσο δεν αποκλείονται οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. 

Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, πιθανότατα, θα κρατήσει το Υπουγείο Εθνική Άμυνας.