Για δεύτερη φορά ορκίστηκε σήμερα Πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά, μετέβη πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει τη σκυτάλη από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μαξίμου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κυρία Βασιλική Θάνου για «τον άψογο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της χώρας» ενώ τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομο το διάστημα της διακυβέρνησης από την υπηρεσιακή, φεύγετε καταγράφοντας ιστορική πρωτιά ως πρώτη Πρωθυπουργός της Ελλάδας». 

Ο νεός πρωθυπουργός ζήτησε πλήρη ενημέρωση για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού, καθώς την  Τετάρτη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης είναι όχι μόνο οικονομικά, αλλα έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, της ανθρώπινη ύπαρξή μας και τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Επιστρέφω μετά από λίγες μέρες, έναν μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο το πρωθυπουργικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ τον χώρο, έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη ότι, όταν κάποια στιγμή και εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις, πιο δημιουργικές» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: 

Γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία τη μεγάλη που έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτήν τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή χώρα, ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λαός μας υπερήφανος και αξιοπρεπής.

Υποδεχόμενη τον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Θάνου τον συνεχάρη για τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές και τόνισε πως «ο λαός, σας περιέβαλε και πάλι με εμπιστοσύνη και σας αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείσθε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν  ψηφισθεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη».

Η κ. Θάνου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα λέγοντας πως «ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να πορευθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον». 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, όπως και στις εκλογές του Ιανουαρίου, και στη συνέχεια μπήκαν οι καθιερωμένες υπογραφές από τον ίδιο και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Πρωτόκολλο.

Μαζί του στο Προεδρικό προσήλθαν ο στενός του συνεργάτης και πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.